Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Over ons

Wie zijn wij?

Bazarow is een verkopende boekensite, waar je meer kan doen dan alleen boeken kopen. We bieden je ook recensies, nieuws, een agenda en zelfs een digitaal magazine; oftewel, alles wat een echte boekenfan nodig heeft en dat op één site. Nog niet alles is af, maar komende maanden kun je steeds meer vinden op Bazarow.

Bazarow kijkt bovendien verder dan de online wereld en wil eraan bijdragen dat de boekensector levendig en gezond blijft. Waarom en hoe we dat doen? Dat lees je hieronder.

Roofkapitalisme

Internet heeft onze levens de afgelopen jaren diepgaand veranderd. Alles en iedereen is opeens binnen handbereik en shoppen kan gemakkelijk vanuit de luie stoel. Hierdoor is een gigantische nieuwe economie ontstaan, met al even gigantische bedrijven die door analyses van bigdata een steeds grotere greep krijgen op wat we denken, wat we kopen, wat we vinden en wat we doen. Dat dit leidt tot zeer ongewenste en ondemocratische machtsconcentraties bij deze bedrijven, spreekt helaas voor zich. Grote bedrijven nemen steeds weer nieuwe sectoren over, eisen onmogelijke inkoopkortingen en tarieven, roven de boedel leeg en vernietigen traditionele aanbieders; allemaal ten behoeve van de aandeelhouders. De gewone winkel kan er niet tegenop concurreren en verdwijnt, terwijl binnen de sectoren het eentonige aanbod volledig bepaald wordt door de groten der aarde.

Waarom willen bedrijven het maximale, waarom gaan ze geen constructieve samenwerkingsverbanden aan, waarom gunnen ze andere spelers in markten niet ook hun deel?

Teruggeefkapitalisme

Stel dat je een internetbedrijf start dat wel een intensieve, langdurige relatie met een sector aangaat. Een relatie waarbij het internetbedrijf en de sector elkaar wederzijds steunen met bijvoorbeeld marketing, verkoop en activiteiten. Waarbij op den duur misschien wel een deel van de winst gedeeld wordt met belangrijke spelers in het domein, gewoon omdat we niet willen dat bijvoorbeeld de boekhandel verdwijnt.

Dat noemen we teruggeefkapitalisme. Doe iets terug, bijvoorbeeld in financiële zin, voor de sector waaraan je schatplichtig bent. Een bekend gezegde is: spuug nooit in de bron waar je uit gedronken hebt. Je zou daar in dit kader aan toe kunnen voegen: …en zorg dat er vers water in de bron komt als deze dreigt uit te drogen.

Boekensector

Binnen de boekensector heb je grofweg drie partijen: de schrijvers en vertalers, de uitgevers en de boekverkopers. Geen van deze partijen heeft het over het algemeen erg breed omdat de winstmarges op boeken klein zijn. Bij boeken zit de winst dus echt in veel verkopen. Dit is dan ook de reden dat kleinere bedrijven, uitgevers en boekhandels het tegenwoordig moeilijk redden. Te veel klanten zijn online gaan kopen – wat voor de boekhandels funest is – en dankzij de daardoor ontstane machtspositie kunnen de grote online winkels ook nog eens inkoopkortingen afdwingen bij uitgeverijen, die daardoor ook hun winst vaarwel kunnen zeggen. De uitgevers op hun beurt betalen de schrijvers en vertalers, maar als de uitgever minder geld heeft, geldt dat automatisch ook voor de schrijvers en vertalers. En waar de winst blijft van de grote online bedrijven? We zeiden het al. Die gaat naar de aandeelhouders, in plaats van de sector waar het vandaan komt.

Bazarow

Dat is de reden voor het ontstaan van Bazarow. Het doel is een verkopende boekensite te vormen, die evenveel gemak biedt als de online giganten maar die wél teruggeeft aan de boekensector.

Dit teruggeven gebeurt op drie manieren.

  1. Schrijvers en vertalers

    Van de verkoop van elk fysiek boek (boven de € 17,50) gaat 1 euro van de opbrengst terug de sector in. In Nederland en Vlaanderen schijnen slechts 120 mensen in het domein van de fictie te kunnen leven van de pen. Ook voor vertalers is het vaak sappelen. Wij bieden Nederlandstalige schrijvers zo een extra deel van de opbrengst per boek dat van hen wordt verkocht. Bij de vertaalde boeken gaat de winst naar de vertalers. Schrijvers en vertalers die bij ons willen aansluiten kunnen zich hier aanmelden.
  2. Uitgeverijen

    Op de eerste plaats respecteren we de standaard inkoopkorting op boeken. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om hogere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
  3. Boekhandels

    Inmiddels zijn wij samengegaan met Bookaroo, samen sta je immers sterk. In het verlengde van hun idealen gaan we er alles aan doen om de boekhandels te steunen. We werken momenteel aan een plan om de uitlevering van boeken via de boekhandels te doen, waarbij we het systeem van Bookaroo gebruiken en aanpassen aan de hand van hun ervaringen.

NB. Voor de bouw van de site en het uitdenken van deze plannen hebben we een behoorlijk bedrag moeten investeren. De kosten voor Bazarow willen we het eerste jaar terugverdienen, daarna krijgen we meer financiële ruimte om andere projecten te steunen.

Samenwerking

Bazarow staat niet alleen en heeft van veel mensen hulp gehad. Allereerst werkt Bazarow samen met De Leesclub van Alles. De Leesclub schrijft recensies over de meest uiteenlopende boeken en heeft toestemming gegeven deze ook op Bazarow te plaatsen. Hiermee kun je je op Bazarow eerst lekker inlezen en krijg je uitstekend advies voordat je een boek koopt. Verder heeft Bazarow verschillende partnersites en bloggers die reclame maken, waarvoor wij erg dankbaar zijn.

Het ontwerpen en de technische realisatie van Bazarow is gedaan door onze zuster bedrijven Twin Media en Twin Digital.

Bazarow heeft ook een samenwerking met een aantal sites via affiliate. Affiliate marketing houdt in dat iemand een banner van ons op zijn of haar eigen site plaatst. Komt iemand via deze banner op Bazarow terecht en koopt deze persoon vervolgens een boek? Dan gaat een klein deel van de winst op dit boek naar de site-eigenaar. Heb jij hier interesse in, stuur dan een mail naar vrienden@bazarow.com.

De naam

Bazarow is vernoemd naar is de tragische held Jevgeni Vasiljevitsj Bazarow uit Vaders en zonen van de Russische schrijver Toergenjev. Deze roman uit 1862 is een van de boeken die de bedenker van Bazarow, Roeland Dobbelaer, als jongeman inspireerde om anders tegen dingen aan te willen kijken en de wereld een beetje beter te maken. Met de naam Bazarow kiezen we voor een grote literaire, Europese naam en bewust niet een Engelse. Het bekt lekker, is stevig en stoer. Net als de Bazarow in het boek beoogde, gaan we een “kleine revolutie”, weliswaar vreedzaam, veroorzaken!

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden