Bazarow.LIVE van 5 april met o.a. Hans Achterhuis en Joke van Leeuwen

Op 5 april staat Bazarow.LIVE in Bieb Neude in het teken van de Maand van de Filosofie. Voormalig Filosoof des Vaderlands Hans Achterhuis komt praten over Ik wil begrijpen: de onbekende Hannah Arendt. En Joke van Leeuwen komt: ze schreef dit jaar het kinderboek voor de Maand van de Filosofie Dát bedoel ik, zei de zalm.

Hans Achterhuis
Hans Achterhuis schreef al eerder over filosofe Hannah Arendt, maar nooit eerder deed hij dat zo persoonlijk als in Ik wil begrijpen: de onbekende Hannah Arendt. Tot dat onbekende behoren volgens Hans Achterhuis: haar eerste echtgenoot Günther Stern (beter bekend als Günther Anders), het belang van de joodse traditie voor haar denken en de relevantie van haar filosofie voor de verwerking van ons koloniale verleden.
In zijn nieuwe boek ontrafelt Hans Achterhuis zijn filosofische vriendschap met een denker in wier werk aanzitten genoeg zitten om ook hedendaagse thema’s te duiden.
Roeland Dobbelaer gaat in gesprek met Hans Achterhuis.

Joke van Leeuwen
In Dát bedoel ik, zei de zalm – het kinderboek dat Joke van Leeuwen speciaal voor de Maand van de Filosofie schreef – ontmoeten allerlei ‘ongewone’ personages zoals een vlieg, een paardenbloem en een straatsteen elkaar. In hun gesprekken snijden zij grootse thema’s aan. Ze hebben het over groot en klein zijn, over gewild zijn of verstoten. Onderwerpen waar lezers van het werk van Joke van Leeuwen niet vreemd van op zullen kijken. En net als in de rest van haar werk, is ook nu de vorm waarin ze het verhaal vertelt niet van ondergeschikt belang. Dát bedoel ik, zei de zalm is een doorgeefverhaal, een verhaal waarin uiteindelijk alles met alles verbonden is.

Liliane Waanders gaat met Joke van Leeuwen in gesprek.

De Kwestie
In De Kwestie gaat het over filosofen die romans schrijven. Schrijven zij wezenlijk andere verhalen dan schrijvers die Nederlands gestudeerd hebben?

De tips
Een boekenprogramma kan niet zonder leestips. Dus ook Bazarow.LIVE niet. Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders tippen, maar laten zich graag door anderen inspireren. Heb je een idee, stuur je tip of een vraag voor de gasten aan info@bazarow.com.

Het programma kan live bijgewoond en via een stream online bekeken worden.

Voor informatie over het programma en kaartjes: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/bazarow-live-050423.html

Savannah Bay is met een boekenkraam aanwezig. De auteurs signeren hun boeken na afloop van de avond.

Bazarow.LIVE
in bieb Neude

 • is een live programma over boeken
 • ontvangt schrijvers van Nederlandstalige fictie en non-fictie
 • praat met deskundigen over vertaalde fictie en non-fictie
 • kaart kwesties in aan die spelen in het boekenvak
 • geeft boekentips

wordt in samenwerking met Bibliotheek Utrecht gemaakt door Roeland Dobbelaer – hoofdredacteur van boekenplatform  Bazarow.com – en Liliane Waanders – (literair) journalist en programmamaker

Informatie

 • Begin:

  05-04-2023 20:00
 • Einde:

  05-04-2023 21:30
 • Locatie:

  Bibliotheek Neude, Utrecht
 • Online / offline:

  Zowel online als fysiek
 • Bedrijfsnaam:

  Bazarow