"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De eeuwigheidswaarde van een denker. Descartes 2.0

Meditaties over de eerste filosofie, voor het eerst verschenen in 1641, is de pregnantste uiteenzetting van de filosofie van René Descartes en een van de belangrijkste teksten van de westerse filosofie. Naar aanleiding van de eerste grote Nederlandse vertaling introduceren de bezorgers dit canonieke werk. Ook reflecteren zij met verschillende experts over het belang van Descartes vandaag; wat kunnen of moeten wij met zijn erfenis?

In Meditaties over de eerste filosofie verwerpt Descartes alles waaraan maar enigszins getwijfeld kan worden, om vervolgens te onderbouwen wat wél absoluut zeker is. Hij presenteert zijn nieuwe metafysica, bespreekt de geldigheid van kennis en de relatie tussen lichaam en ziel en geeft bewijzen voor het bestaan van God en van de materiële dingen.

De nieuwe vertaling bevat de hoofdtekst van de Meditaties, gevolgd door de belangrijkste tegenwerpingen van Descartes’ tijdgenoten en de reacties daarop van Descartes zelf. Tegenwoordig is Descartes naast gezaghebbend, niet zelden kop van jut. Wat kunnen of moeten wij vandaag de dag met zijn filosofische nalatenschap. Is het tijd voor Descartes 2.0 en zo ja, wat zou deze inhouden? Met verschillende filosofen buigen wij ons over deze vragen.

Met de volgende sprekers:

Han van Ruler is professor Intellectuele Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vice-decaan van de Erasmus School of Philosophy (ESPhil). Erik-Jan Bos is Descartes-specialist en als onderzoeker verbonden aan het NWO-project Decoding Descartes, dat uitgevoerd wordt aan de Erasmus School of Philosophy. C.L. (Roek) Vermeulen is op de Latijnse vertaling van Descartes’ Discours en Essais gepromoveerd en werkt sinds 2007 als zelfstandig vertaler. Lieke Asma is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de VU Amsterdam op een proefschrift over wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil. Eveline Groot (moderator) promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het verlichte en romantische mensbeeld van Germaine de Staël (1766–1817).

Informatie

  • Begin:

    29-06-2022 20:00
  • Einde:

    29-06-2022 21:30
  • Locatie:

    Spui 25, Amsterdam
  • Online / offline:

    Zowel online als fysiek