Het gemis van Anil Ramdas

Als er ooit een tijd is geweest, dat we de scherpzinnige essayist en programmamaker Anil Ramdas nodig hebben, dan is het nu wel. Alle onderwerpen die sinds Black Lives Matter op de agenda zijn gekomen, stelde Ramdas al eens aan de orde in zijn scherpzinnige stukken voor NRC en De Groene, in het VPRO-televisieprogramma Blauw Licht en in zijn essaybundels en reisverslagen. Maar de zin voor relativiteit ontbreekt nu wel eens, en dat was juist wat Ramdas altijd zocht. Hij plaatste emigratie, kolonialisme, de multiculturele samenwerking, het denken over identiteit in een brede context. Zijn eruditie en briljante pen deden de rest.

Michiel van Kempen gaat in gesprek met schrijfster en promovenda Karin Amatmoekrim en theatermaker en columnist Shantie Singh over het gemis van de in 2012 overleden Anil Ramdas.  

Karin Amatmoekrim schrijft stukken voor De Correspondent en columns voor NRC. Zij publiceerde vijf romans en het autobiografische non-fictieboek Tenzij de vader, dat ook verfilmd is voor televisie. Zij schrijft een proefschrift over Anil Ramdas.

Shantie Singh is schrijfster, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en een creatieve bestuurskundige en noemt zichzelf ‘glambtenaar’. Ze schreef twee romans – Vervoering en De kier – en publiceerde onlangs een essay over Anil Ramdas in de bundel Dat wij zongen.

Informatie

 • Begin:

  27-11-2022 15:00
 • Einde:

  27-11-2022 18:00
 • Locatie:

  Huis de Pinto, Amsterdam
 • Online / offline:

  Offline
 • Bedrijfsnaam:

  Huis de Pinto
 • Adres:

  Sint Antoniestraat 69
  1011 HB Amsterdam