Arthur Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

woensdag, 30 november 2022

Sharon Dijksma en Arthur Japin. Foto komt van deze Tweet geplaatst door Arthur Japin.

[Nieuws] Arthur Japin is gisteren benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor bijzondere verdiensten in dienst van de samenleving. De schrijver werd door de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma verrast tijdens de voorbereidingen van een speciale avond rond zijn 25-jarige jubileum. 

De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver om zijn “veelzijdige oeuvre” en zijn maatschappelijke inzet “om mensen die niet gehoord worden een stem te geven”. Japin is volgens de gemeente “een exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur”.

In een reactie aan RTV Utrecht noemt de auteur de onderscheiding “heel bijzonder”. “En dan gaf de burgemeester ook nog een prachtige toespraak.”

Trouw

Tijdens de jubileumavond in TivoliVredenburg hield Mieke van der Weij een interview met Japin. Ook waren er gastoptredens van schrijver Dan Afrifa, pianist Daria van den Bercken, dichter Ingmar Heytze en theatermaker Karin Bloemen. 

In 1996 debuteerde Arthur Japin met de verhalenbundel Magonische Verhalen. Een jaar later brak hij door met De zwarte met het witte hart. Sindsdien werden er in Nederland en Vlaanderen al zo’n 2,5 miljoen exemplaren van zijn romans verkocht. Een schitterend gebrek werd in 2004 bekroond met de Libris Literatuurprijs. Volgens deelnemers aan een peiling van Stichting CPNB begin dit jaar bevat dat boek ook de mooiste liefdeszin:

“Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.” 

Voor De overgave ontving hij in 2008 de NS Publieksprijs. Deze zomer verscheen Wat stilte wil, zijn twaalfde roman. Japin schreef ook novelles, filmscenario’s, liedteksten, theaterstukken en een opera.

Recent verscheen Mijn verzonnen familie. In dit ‘schrijversprentenboek’ geeft de schrijver een kijkje in zijn archieven vol persoonlijke en historische documenten, anekdotes, foto’s en schilderijen. Lees hier de vijfsterrenrecensie van Bazarow-recensent Jolanda Rovers.

Het overzicht is zeker geen afsluiting van Japins carrière; voor volgend jaar staan er namelijk alweer twee boeken op de planning. Ook verschijnt in 2023 de Engelstalige verfilming van Een schitterend gebrek, onder regie van Michiel van Erp.  

De Orde van de Nederlandse Leeuw is in 1815 door koning Willem I ingesteld en wordt toegekend aan mensen die een exceptionele prestatie hebben geleverd voor samenleving, groter dan van hem of haar verwacht had mogen worden. Eerder dit jaar werd Wessel te Gussinklo benoemd tot Ridder. Gerard Reve en Harry Mulisch waren Commandeur, de tweede graad van de orde.

Jochem Wijma


Uit de hoek 98: Vertellers en verkenners

zondag, 5 februari 2023

Sharon Dijksma en Arthur Japin. Foto komt van deze Tweet geplaatst door Arthur Japin. [Nieuws] A...


Veel steun voor kinderboekenschrijver Pim Lammers

zondag, 5 februari 2023

Sharon Dijksma en Arthur Japin. Foto komt van deze Tweet geplaatst door Arthur Japin. [Nieuws] A...


Longlist Managementboek van het Jaar 2023

vrijdag, 3 februari 2023

Sharon Dijksma en Arthur Japin. Foto komt van deze Tweet geplaatst door Arthur Japin. [Nieuws] A...


Antiquariaat komt met prijs voor mensen die zich inzetten voor het boek

donderdag, 2 februari 2023

Sharon Dijksma en Arthur Japin. Foto komt van deze Tweet geplaatst door Arthur Japin. [Nieuws] A...