Fosse, Jon

Fosse, Jon

Jon Fosse, geboren in 1959, wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd. Fosse schrijft romans, toneelstukken, gedichten, verhalen, essays en kinderboeken. Zijn bekroonde werk is vertaald in meer dan vijftig talen en zijn toneelstukken worden over de hele wereld opgevoerd.

Fosse’s eerste roman, Raudt, svart (Rood, zwart), werd gepubliceerd in 1983, maar hij beschouwt een kort verhaal Han (Hij), gepubliceerd in een studentenkrant in 1981, als zijn eigenlijke literaire debuut. Er zijn al veel karakteristieke kenmerken van Fosse’s schrijven: herhaling, innerlijke monoloog en een muzikale, suggestieve stijl. Fosse bleef tot in de jaren tachtig proza, poëzie en kinderboeken publiceren, maar zijn doorbraak als auteur kwam met de roman Naustet (Boathouse) uit 1989.

Nadat hij zich gevestigd had als romanschrijver, dichter, essayist en kinderboekenschrijver, werd hij ook toneelschrijver. Ondanks dat hij vaak sceptisch was over het theater, schreef hij zijn eerste toneelstuk in 1992, wat hij later beschreef als de grootste openbaring in zijn schrijversleven. Al na een paar jaar werden zijn toneelstukken ook in het buitenland opgevoerd. Tegenwoordig worden de toneelstukken van Jon Fosse over de hele wereld opgevoerd.

Hoewel internationaal vooral bekend als toneelschrijver, heeft Fosse altijd op een ongewoon hoog niveau in andere genres geschreven. In 2014 werd hem de European Prize for Literature 2014 toegekend “vanwege zijn krachtige, veeleisende en vernieuwende manier van schrijven in elk literair genre”.

Septologie

Fosse’s grootste werk tot nu toe is Septologie. De zeven delen zijn gepubliceerd in drie boeken: De andere naamIk is een ander en Een nieuwe naam. Het is een groots verhaal over de aard van kunst en God, over alcoholisme, vriendschap, liefde en het verstrijken van de tijd. Septologie heeft zowel in Noorwegen als in het buitenland lovende recensies ontvangen en is genomineerd geweest voor verschillende prijzen, waaronder de International Booker Prize.

Nobelprijs

Op 5 oktober 2023 werd zijn oeuvre bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur. De jury prees Jon Fosse “voor zijn vernieuwende toneelstukken en proza die stem geven aan het onzegbare”. [Bron: Uitgeverij Oevers]

Boeken

Een schitterend wit

Een nieuwe naam

Ik is een ander

Melancholie II

Melancholie I

De andere naam