Franck, Julia

Franck, Julia

Julia Franck )1970) is een invloedrijke stem in de hedendaagse Duitse literatuur. Ze ontving heeft meerdere prijzen voor haar werk. Franck debuteerde in 1997 met De nieuwe kok en verwierf internationale erkenning met haar roman De middagvrouw in 2007, die werd bekroond met de German Book Prize en vertaald in 40 talen. In het najaar wordt de verfilming van het boek verwacht.

In veel van Francks boeken speelt de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw een belangrijke rol. Zo vertelt De middagvrouw het verhaal van een moeder die in 1945 naar West-Duitsland vlucht. Zij laat haar zoontje achter bij een treinstation, om nooit meer terug te keren. Na Rug aan rug (2011), een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het verdeelde Duitsland van de jaren ’50 en ’60, verscheen ruim een decennium later Werelden uit elkaar, een autobiografische roman.

In 2022 ontving Franck de Schiller Memorial Prize voor haar oeuvre. In Nederland verschenen al haar romans in vertaling bij uitgeverij De Wereldbibliotheek. Tijdens haar verblijf in de schrijversresidentie zal Franck werken aan een nieuwe roman en hiervoor onderzoek doen, omdat het verhaal verband houdt met Nederland. In 2023 was Franck Writer in Residence aan het Spui in Amsterdam

Boeken

Werelden uit elkaar