"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges
Rowling, J.K.

Rowling, J.K.

J.K Rowling( geboren op 31 juli 1965 in Bristol, opgegroeid in Gloucestershire, Engeland) wilde al op jonge leeftijd schrijver worden. Ze schreef haar eerste boek op zesjarige leeftijd – een verhaal over een konijn, genaamd ‘Konijn. Op slechts elfjarige leeftijd schreef ze haar eerste roman – over zeven vervloekte diamanten en de mensen die ze bezaten. Rowling studeerde aan de Universiteit van Exeter, waar ze zo veel las, ook buiten haar vakken Frans en Klassieken talen dat ze een boete van £50 kreeg voor te laat ingeleverde boeken bij de universiteitsbibliotheek. Haar kennis van de Klassieken kwam goed van pas bij het creëren van de spreuken in de Harry Potter-serie, waarvan sommige gebaseerd zijn op het Latijn.

Rowling bedacht het idee van Harry Potter in 1990 terwijl ze op een vertraagde trein zat van Manchester naar Londen King’s Cross. In de daaropvolgende vijf jaar begon ze alle zeven boeken van de serie uit te werken. Ze schreef voornamelijk met de hand en bouwde geleidelijk een massa aan notities op, waarvan veel op willekeurige stukjes papier waren gekrabbeld.

Nadat ze het volledige manuscript had voltooid, stuurde ze de eerste drie hoofdstukken naar een aantal literaire agenten, van wie er een terug schreef en vroeg om de rest ervan te zien. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd door Bloomsbury Children’s Books in juni 1997, onder de naam J.K. Rowling. [Bron: J.K Rowling’s site]