"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges
Stroud, Jonathan

Stroud, Jonathan

Jonathan Stroud, geboren op 27 oktober 1970, is auteur van de Bartimaeus en de Lockwood & Co serie wat genomineerd werd als beste kinderboek van 2013 bij de Goodreads Choice Awards.

Hij woonde toen hij zes was met zijn familie in St Albans, vlakbij Londen. Hij vond schrijven en tekenen altijd al leuk.

Van zijn zevende tot negende was hij vaak ziek en lag hij vaak in het ziekenhuis of thuis in bed. Om zijn verveling en frustratie tegen te gaan begon hij heel veel boeken te lezen. Dit is dan ook de periode dat hij verliefd werd op het fantasy genre, omdat het meer een ontsnapping gaf van de realiteit.

Door zijn schooljaren experimenteerde hij met vele schrijfstijlen, zoals stripboeken, gedichten, bord spelletjes en toneelstukken. Zonder het door te hebben zocht hij naar een schrijfstijl dat het beste bij hem paste. Hij begon Engelse literatuur te studeren bij York Universiteit.

Hij kreeg een baan als editor bij Walker Books in Londen en begon daar te leren over kinderboeken. Hij hielp daar auteurs met hun ideeën en teksten. Hij werkte aan encyclopedieën, geschiedenisboeken en een kinderbijbel. Dit leerde hem heel veel over hoe je een verhaal het best kan schrijven. Ondertussen schreef hij veel in zijn vrije tijd. Toen Buried Fire, zijn debuut, in 1999 gepubliceerd werd wist hij wat hij echt wilde doen en in 2001 stopte hij zijn baan als editor om full time schrijver te zijn.

Stroud woont in St Albans, Hertfordshire met zijn vrouw en drie kinderen.

Boeken

De Bartimaeus trilogie 2 - Het oog van de golem

De Bartimaeus trilogie 1 - De amulet van Samarkand