"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges
Musa, Norman

Musa, Norman

De Maleisische keuken is anders dan de doorsnee Aziatische keuken

[Recensie] De Maleisische keuken is niet te vergelijken met andere Aziatische keukens. De vele invloeden van buitenaf waar Maleisië in het verleden aan heeft blootgestaan en het feit dat het land veel verschillende bevolkingsgroepen kent maken deze keuken uniek. In de gerechten zien we niet alleen sporen van de Maleisische keuken maar ook die van Portugal, China, India en zeker ook de Arabische invloeden. Met name de Chinese en Indiase keuken zien we vaak terug.

De bekende Maleisische chef-kok Norman Musa weet hier alles van. Hij heeft veel geleerd van zijn moeder die hem al jong wegwijs maakte in de keuken. Norman Musa vertelt er uitgebreid over in zijn voorwoord. Ik kon een grote glimlach niet onderdrukken toen ik las dat zijn moeder, toen ze al op leeftijd was, naar Engeland kwam en direct de controle over de keuken in het eerste restaurant van Norman Musa overnam. Ze vertelde iedereen precies wat ze moesten doen en haar recepten zijn een grote inspiratie voor iedereen die met haar in de keuken heeft gestaan. Dus ook voor Norman Musa die een aantal van haar gerechten heeft opgenomen in het boek Magisch Maleisisch. Overigens is Norman Musa nu actief in Nederland en dat vinden we natuurlijk geweldig.

Magisch mag je de Maleisische keuken zeker noemen. Wat als eerste opvalt bij het doorbladeren van het boek is dat je bij veel gerechten direct het gevoel hebt dat ze niet alleen heerlijk zijn maar dat jij dat ook kunt maken. Het is een heel toegankelijke keuken die direct aanspreekt en daarnaast ook bijzonder en origineel. Na de inleiding volgen de hoofdstukken Streetfood en snacks, Vis en zeevruchten, Vlees, Groente en salades, Rijst en noedels, Desserts en drankjes en Smaakmakers. Als laatste werpen we een blik in de Maleisische voorraadkast en krijgen we tekst en uitleg over de gebruikte ingrediënten. Laat je niet afschrikken door het feit dat sommige recepten best een wat uitgebreide ingrediëntenlijst hebben. Dat lijkt vaak maar zo want het is een eetlepel van dit en een theelepel van dat en dan heb je al snel een hele lijst.

Maar soms is een recept ook heel simpel. De geurige heldere kippensoep bijvoorbeeld. Niet te vergelijken met de kippensoep die wij kennen en zo lekker! De roerbakschotel van gamba’s en spinazie staat in een handomdraai op tafel. De traditionele viscurry wordt gemaakt met zalmfilet en ook de specerijenmelange en de currypasta maken we zelf. Helemaal niet moeilijk. Perak rundvlees rendang is, zoals Norman zegt, een werkelijk sensationeel gerecht. Bij de groentegerechten gaan we watertanden bij de pittig geroerbakte aubergine of de heel simpele gestoomde paksoi. En de ijskoude limoendrank zou je zo van de foto plukken.

Er staat hier en daar een recept in het boek dat wij niet zo snel zullen maken. Zoals de krokante soft shell crabs. Maar dat is echt een uitzondering. Alle andere gerechten zijn goed maakbaar en zien er echt zo heerlijk uit dat je direct aan de slag wilt. Het hoofdstuk Smaakmakers houd je ook wel even bezig. De uienrelish of de ingelegde groente Nyonya-stijl zijn een must. Maar ook de kokossambal, de gember-sojasaus of de chili-knoflookdip kun je vast niet weerstaan. En ja, je zult vast naar de toko of Aziatische speciaalzaak moeten om je voorraadkast aan te vullen. Dat geeft niets want gegarandeerd dat je vaak uit dit boek zult koken. Dit boek krijgt een extra dimensie door de vaak heel persoonlijke teksten van Norman Musa en ook de prachtige foto’s van de gerechten en het land. Hulde!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken