"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges
Slee, Carry

Slee, Carry

Carry Slee (geboren in Amsterdam, op 1 juli 1949,) is een Nederlandse kinderboekenauteur. Haar bekendste boeken zijn: Timboektoe, Afblijven, Lover of Loser en Spijt!  

Na de middelbare school ging Slee naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerste boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden al gauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Slee het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels. Haar laatste jeugdroman, Fake!, verscheen in 2021.

Slee’s verhalen bevatten maatschappelijke onderwerpen zoals discriminatie, drugs en pesten met als doel deze inzichtelijk en bespreekbaar te maken voor jongeren. Dat wordt zeer gewaardeerd door de doelgroep, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. Ze won onder anderen negen keer de Nederlandse Kinderjury prijs en vijf keer die van de Jonge Jury 

Zeven van Slee’s 12+-romans zijn verfilmd, waaronder Spijt!, Afblijven en Timboektoe. In 2012 won de verfilming van Razend een Rembrandt Award voor Beste Jeugdfilm. Op dit moment wordt er een Juf Braaksel-film gemaakt, met in de hoofdrol [hou het zakelijk] dan Nicolette van Dam, die vanaf 6 december 2023 in de bioscoop te zien zal zijn!

[Bron: Carry Slee’s website]