Bazarow.LIVE terugkijken van 9-11-2022 met o.a. Wytske Versteeg en Marilse Eerkens

donderdag, 17 november 2022

[Nieuws] Bazarow.LIVE in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan die spelen in het boekenvak en geeft boekentips. Op 9 november vond in de Theaterzaal van de Bibliotheek aan het Neude een nieuwe aflevering plaats van het maandelijkse boekenprogramma Bazarow.LIVE. Te gast waren schrijver Wytske Versteeg, naar aanleiding van haar nieuwe roman ‘Het gouden uur’ en sociaal psycholoog Marilse Eerkens die komt vertellen over Als ze maar gelukkig worden: wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen. In de rubriek ‘De kwestie’ gaat het over het hertalen en verstrippen van klassieke titels in de hoop daarmee een nieuw publiek te vinden. Een vrije interpretatie van het thema van Nederland Leest: Oud worden, jong blijven. Te gast was waren Jos van Waterschoot, scenarist van de graphic novel Max Havelaar en Michelle van Dijk, docente Nederlands, schrijfster van twee romans – Darko’s lessen en Witter dan sneeuw. Maar deze avond vooral de hertaler van Van oude mensen de dingen die voorbijgaan van Louis Couperus.

Wytske Versteeg
In Het gouden uur, de vijfde roman van Wytske Versteeg, kruisen de paden van Mari, Tarik en Ahmad elkaar. In hun hoedanigheid van hulpverlener, oud-soldaat en asielzoeker staan ze aan verschillende kanten van een steeds veranderende werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin niet altijd duidelijk is wie de daders zijn en wie de slachtoffers . Wytske Versteeg tekent haar personages heel precies en laat opnieuw zien hoe taal daarbij doel en middel tegelijk kan zijn. In ‘Het gouden uur’ herneemt Wytske Versteeg een het thema dat ze in ‘Verdwijnpunt’, non-fictie geschreven vanuit persoonlijke ervaringen. Wytske Versteeg kreeg in 2020 de Frans Kellendonkprijs voor haar romans en essays, waarin “de menselijke conditie op vele manieren via de verbeelding wordt geëxploreerd. De inzet daarvan is niet zozeer de eendimensionale geloofwaardigheid van een verhaal als wel de ambitie om de kwetsbaarheid en de complexiteit van alle menselijk streven op de lezer over te brengen; het drama dat in feilbaarheid besloten ligt.”

Marilse Eerkens|
“Waarom heb ik me eigenlijk nooit afgevraagd wat mij bij de opvoeding van mijn kinderen voor ogen stond?” vroeg Marilse Eerkens zich af toen haar daarnaar gevraagd werd. Waar tot dan toe het vermijden van problemen de insteek was, werd ze zich vanaf dat moment bewust van het feit dat je kinderen tijdens opvoeding ook heel gericht iets mee kunt geven. Hoe kun je je kinderen voorbereiden om in de individualistische samenleving die Nederland is een volwaardig mens te worden. In ‘Als ze maar gelukkig worden: wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen?’ beschrijft Marilse Eerkens de vijf pijlers onder een democratische opvoeding.

De kwestie
‘Oud worden, jong blijven’ is het thema van Nederland Leest. In De Kwestie staat de vraag centraal hoe klassieken en klassiekers in de vorm van hertalingen en verstrippingen nieuw leven ingeblazen kan worden om zo een nieuw publiek te bereiken. Te gast waren Jos van Waterschoot, scenarist van de graphic novel Max Havelaar, conservator van boekhistorische collecties en strips bij het Allard Pierson en voormalig conservator van het Multatuli Huis in Amsterdam én Michelle van Dijk, docente Nederlands en hertaler van Van oude mensen de dingen die voorbijgaan van Louis Couperus.

Dans Magazine

En natuurlijker waren er weer boekentips van de presentatoren Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer

Redactie Bazarow


BookTok krijgt Britse jongeren aan het lezen, ‘boektokken’ in race voor Woord van het Jaar

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] Bazarow.LIVE in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan...


Kun je met cursussen sneller leren lezen?

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] Bazarow.LIVE in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan...


Nieuwe podcast van uitgeverijen over popgeschiedenis

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] Bazarow.LIVE in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan...


Nieuwe prijs voor beste filosofische kinderboek

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] Bazarow.LIVE in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan...