Auteur(s): Judith Thurman

Colette, een zinnelijk leven

Algemeen bejubelde biografie van de flamboyante Franse schrijfster Colette, van de hand van een auteur die in 1983 reeds de National Book Award won met haar levensbeschrijving van de Deense Isak Dinesen, waaruit Sidney Pollack zijn film ‘Out of Africa’ distilleerde.

Sidonie-Gabrielle Colette was een fenomeen. Actrice, variété-artieste, amazone, zakenvrouw, hedoniste en anti-conformiste, een levend anachronisme in het Parijse fin de siècle en een ongekend succesvol auteur die ruim 80 boekdelen vulde met romans, verhalen, memoires, essays, toneel en vele delen correspondentie. Ze was een vrouw met een reputatie, vooral nadat gebleken was dat de Claudine-romans (het eerste opstandige en erotisch ongeremde tienermeisje in de wereldliteratuur) van haar hand bleken en niet van die van haar eerste echtgenoot, Henri Gauthier-Villars, beter en vooral dankzij haar nu nog gekend als Willy. Zelf was ze ook ‘une ingénue libertine’, die een tumultueus en biseksueel leven leidde dat voor een belangrijk deel op de publieke tribune werd gevoerd, met hetzelfde succes als toen zij haar borsten ontblootte op de scène van de Parijse music-hall.

Thurman schenkt veel aandacht aan de jeugd van Colette, met een vader die ‘de Kapitein’ werd genoemd (“een onbeduidend man, die nergens voor deugt, behalve voor de liefde, en als het erop aankomt, ook daarin zou tegenvallen”) en een fascinerende moeder, Sido (“ze maakte me los, ze schudde me vrij met een gebiedende hand en verwierp de dingen die ik uit boeken en op school had geleerd”), met wie ze haar hele leven een haat-liefdeverhouding zou hebben. Zelf trouwde ze twee keer, had talrijke minnaars en minnaressen, een kind waar ze amper naar omkeek, ook al omdat ze haar hele leven een publieke figuur was die de massa om beurten shockeerde en betoverde.

“In de ring van het leven zouden weinigen het tien ronden tegen Colette hebben uitgehouden”, schreef John Updike in zijn bespreking van deze ronduit briljante biografie over een al even schitterende vrouw. Het geeft je weer zin om haar werk te (her)lezen. [Jan Baes]

Informatie

Recensies

Colette, een zinnelijk leven