The Game Of The Name

The Game Of The Name kende zijn eerste editie in 2012 en sindsdien bleven de reacties binnenstromen. Mensen hadden aanvullingen of misten bepaalde bandnamen. In de nieuwe editie zijn dan ook weer nieuwe namen meegenomen.

The Game Of The Name is een boek dat niet compleet is en dat ook nooit zal zijn. Toch is het een boek dat bij geen enkele muziekliefhebber in de kast mag ontbreken en uitnodigt om doorgebladerd te worden. Eigenlijk zou er een extra exemplaar op de wc moeten liggen, al is de kans dan groot dat het bezoek langer duurt dan andere gasten in huis zouden willen. The Game Of The Name is een heerlijk bladerboek vol leuke weetjes over het ontstaan van bandnamen. 

Opvallend is dat het boek breed is in haar genre. Van Megadeath tot Atomic Kitten en van Normaal tot The Beatles. Er zijn natuurlijk nog genoeg bands die ontbreken. Twee namen zullen blijven ontbreken in dit boek als het aan Menno en Aad ligt, Kane en Kensington. De schrijvers hebben een dusdanige aversie van deze bands dat ze geweerd zijn uit het boek. “Maar verder is niets te gek. Het boek heeft ook een interactieve kant gekregen met onder meer een website en Facebookpagina.

Hoewel de feiten belangrijk zijn, blijft een bepaalde romantiek en ruimte voor mythes behouden. In het voorwoord schrijven Menno en Aad daarover: “De bands zelf kijken (of keken) soms niet zo erg nauw als het om de verklaring van hun namen gaat. En dat betekent dat de auteurs van The Game Of The Name de plank ook wel eens mis slaan. Dat gebeurt dan niet bewust, maar -zoals dat zo mooi heet – ‘in commissie’. Het geeft meteen ook mooi aan waarom er door de samenstellers bij een flink aantal bands meer dan één verklaring voor de totstandkoming van hun naam wordt gegeven.”

Niet alle verklaringen van de bandnamen zijn dus onfeilbaar, maar er is absoluut niet lichtzinnig met informatie omgegaan. De informatie is uitgebreid gebracht en wanneer er meerdere verklaringen zijn, wordt dit keurig aangegeven. Het is een almanak geworden die de lezer door menig toekomstig pubquiz kan leiden. Door de toon van het boek, verveelt het niet snel. Het is luchtig en vol humor geschreven. 

Het eindresultaat heeft uitgemond in een echt bladerboek. Niet een boek dat je van A tot Z in een keer uitleest, maar een boek dat je er vaak even bij pakt om doorheen te bladeren of dat op tafel komt bij een gezellige muziekavond met vrienden. The Game Of The Name is verkrijgbaar via www.thegameofthename.nl of vraag ernaar bij uw lokale boekhandel.

Informatie

Recensies

The Game Of The Name