"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wie is er bang voor nieuwe klanken?

Waarom zouden we ons met muziek moeten bezighouden? Wat kan muziek ons vertellen over de wereld waarin we leven? Hoe ontstaat het ongerijmde, het ongehoorde in de wereld, hoe ontstaat muziek? Is muziek een totaal vrije kunstvorm, of moet ze aan regels voldoen? Deze en andere vragen worden door Ingo Metzmacher op een uiterst begrijpelijke manier beantwoord en voorzien van talrijke voorbeelden uit de muziekgeschiedenis.

In het boek is er ook ruimte voor persoonlijke belevenissen: het voorbeeld van zijn muzikale vader, de samenwerking met muzikanten, de gesprekken met componisten, en de kennismaking met hun opvattingen over wat belangrijk is in de muziek: ’tijd’, kleur’ en ‘natuur’. Tevens bevat het boek prachtige portretten van componisten (o.a. Mahler, Strawinsky, Messiaen, Schönberg, Cage en Hartmann). Zo slaagt Metzmacher er spelenderwijs in de lezer bekend te maken met de muziek van de afgelopen eeuw.
Voor Metzmacher is moderne muziek een boeiende ontdekkingsreis. ‘Er bestaan geen wandelpaden, je kunt alleen maar wandelen,’ zoals een compositie van Luigi Nono luidt. ‘Velen denken dat muziek iets van gisteren is,’ schrijft Metzmacher, ‘alleen voor diegenen bedoeld die denken dat ze er wat van begrijpen. Ik weet wel beter: grote componisten spreken iedereen aan.’ Van deze titel is momenteel geen fragment beschikbaar.

Informatie

Recensies

Wie is er bang voor nieuwe klanken?