Brusseprijs 2022 gaat Roline Redmond voor haar boek 'De Doorsons'

zondag, 19 juni 2022

[Nieuws] Brusseprijs 2022 is gewonnen door Roline Redmond met het boek De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied. Dat maakte de jury gisteravond bekend in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. De Brusseprijs is de prijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

In het boek beschrijft Redmond de wortels en historie van haar Surinaamse familie. Het twee eeuwen omspannende verhaal is een indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale zoektocht langs getuigen en in archieven in Suriname en Nederland. “Mijn interesse voor mijn familie is gevoed door onze drie voormoeders. Mijn overgrootmoeder Constantia Augustina Doorson, de marktvrouw, mijn grootmoeder Paulina Magdalena Wijks, de wasvrouw, en haar dochter, mijn moeder, Annette Josephine Wilson, de naaister, matriarchen uit drie generaties. De Doorson-Wijks-familie.

Meer nog dan kennis van en feiten over de familie hebben ze ons een sfeer doorgegeven, en wel een van verlies en van verlangen naar verbinding met verwanten. Die verlangens werden niet concreet uitgesproken, maar sluimerden op een hoge plank in een hoekje van mijn bewustzijn. Mijn moeder is het meest uitgesproken geweest in haar streven om contact te zoeken met familieleden. Zowel met de levenden als met de gestorvenen.”

De eerste reactie van de prijswinnaar: “Ik hoop dat over dertig jaar mensen iets meer weten over de Surinaamse geschiedenis.”

Scènes

De jury over het boek: “Het biedt inzicht en beschrijft een van de meest besproken thema’s van deze tijd. […] Als chroniqueur past de auteur in de traditie van de naamgever van deze prijs. Dit boek gaat niet alleen over archieven en de feiten, maar vooral ook, zoals Rie Brusse voorstond: over mensen.”

De andere genomineerden waren:

Gronings goud van Wendelmoet Boersema over Gronings gas, het boek
De Machine van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers Lebowski
Zakenprins van Michiel Couzy en Maarten van Dun
Sanda Dia van Pieter Huyberechts

Redactie Bazarow


Vakantielezen 2022 voor basisschoolleerlingen van start

zaterdag, 25 juni 2022

[Nieuws] Brusseprijs 2022 is gewonnen door Roline Redmond met het boek De Doorsons: Op zoek naar ee...


45! ja, 45 kinderboekenprijzen toegekend. Is dat niet veel?

vrijdag, 24 juni 2022

[Nieuws] Brusseprijs 2022 is gewonnen door Roline Redmond met het boek De Doorsons: Op zoek naar ee...


Shortlist Europese Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt

donderdag, 23 juni 2022

[Nieuws] Brusseprijs 2022 is gewonnen door Roline Redmond met het boek De Doorsons: Op zoek naar ee...


Gezocht inzendingen voor het BruutTAAL Regenboogboek 2022

dinsdag, 21 juni 2022

[Nieuws] Brusseprijs 2022 is gewonnen door Roline Redmond met het boek De Doorsons: Op zoek naar ee...