Creatief met Corona 9. De moeite waard

donderdag, 2 april 2020

“Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald, de stapel had hij al gevonden, en hij legde het boek bovenop de andere. Niemand zag iets.”

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers. Het  het mogen ook schilderijen, tekeningen, collages of foto’s zijn.  

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de bijdragen inspireren, prikkelen of wellicht troost bieden en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.” 

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

Boekenkrant

De moeite waard
door Nico Voskamp

De regen striemde over straat, aangejaagd door een koude wind die je tot op het bot verkleumde. Kerstmis in Nederland. Nou ja, één dag voor kerstmis. Morgen zou de boekhandel gesloten zijn, maar vandaag gelukkig nog niet.

Meneer Graan bleef in de deuropening van de boekwinkel onder de hete luchtstroom staan. Hèhè, daar knapte je van op. Thuis zette hij de thermostaat nooit boven de 17 graden. Dat kon zijn energierekening niet aan, niet als er ook nog een halfje brood op de plank moest komen.

Het viel niet mee als je 72 was en nooit aan pensioenopbouw gedaan had. Maar hij zeurde niet. Zeker niet als hij hier was.
Tot zijn genoegen zag hij dat het erg druk was. Mooi. Rustig schuifelde hij tussen de mensen door naar de tafel literatuur, keek uit zijn ooghoeken of iemand op hem lette – nee. Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald, de stapel had hij al gevonden, en hij legde het boek bovenop de andere. Niemand zag iets.
Zijn ruilboek had hij ook al uitgezocht. De nieuwe Oek de Jong. Aan de andere kant van de tafel lag die stapel, hij pakte het bovenste boek op en bladerde. Waar zat de beveiligingsstrip? Ah. Geroutineerd schudde hij het stripje eruit.
Zijn ogen gingen naar de kassa. Een rij mensen stond daarvoor, de mensen erachter hadden geen aandacht voor de winkel – hij schoof het boek onder zijn jas en liep naar de uitgang. Weer gelukt.
“Meneer!” Hij bleef net buiten de winkel staan omdat een zware hand op zijn schouder drukte. Hij draaide zich om naar een donkerharige man. Het was de boekhandelaar, ze kenden elkaar want hij maakte wel eens een praatje. De man hield hem een schaal voor. “Wilt u geen kerstkransje?”
Meneer Graan begon weer adem te halen. “Ik, ik … het was niet mijn bedoeling om …” Zijn hart bonkte in zijn keel, wacht even. Wat zei hij nu? Er is niks aan de hand. Hij dwong zichzelf tot een glimlach en pakte een kransje van de schaal. “Lekker, dank u.”
“Alstublieft,” zei de boekhandelaar. “Eet smakelijk. Ik moet weer naar binnen.”
Meneer Graan knikte. “Dank u.”
De boekhandelaar gaf hem een vriendelijk klopje op zijn schouder. “Prettige feestdagen nog.”
“Dank u, en u van hetzelfde.” Meneer Graan zette aarzelend een paar stapjes.
De boekhandelaar knikte nog een keer. Toen boog hij zich naar meneer Graan toe en zijn stem daalde tot een gefluister: “Legt u hem wel weer op dezelfde stapel terug? Het is een mooie, de moeite waard om te lezen. Tot na de kerst.”
Verbluft bleef meneer Graan staan. De boekhandelaar liep terug zijn volle winkel in, met de schaal kerstkransjes.

Nico Voskamp is recensent bij De Leesclub van Alles. Hij houdt van (veel) boeken lezen en heeft zelf wat boeken geschreven. Op zijn website is alles terug te vinden: www.nicovoskamp.nl

 

 

 


Longlist Libris Literatuur Prijs 2023 bekend gemaakt

maandag, 30 januari 2023

"Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald,...


Bazarow Magazine nr. 2 - 2023 live

zondag, 29 januari 2023

"Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald,...


Uit de hoek 97: Onaangedaan

zondag, 29 januari 2023

"Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald,...


De cijfers van de CPNB: Nederlandstalige literatuur verliest terrein, fysieke boekhandels zitten wel in lift

vrijdag, 27 januari 2023

"Het laatste boek van Maarten ’t Hart dat hij gelezen had, had hij uit zijn binnenzak gehaald,...