De shortlist voor De Bronzen Uil 2022 bekend gemaakt

donderdag, 22 september 2022

[Nieuws] De Bronzen Uil heeft een uit een enorme selectie (70) zes boeken gekozen voor op de shortlist. De prijs is voor Nederlandstalige debuten en de winnaar wordt uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek van het jaar. De genomineerde boeken zijn:

–        Aleksandra – Lisa Weeda

Alek Dabrowski op Bazarow over Alksandra: “Lisa Weeda gaat in het boek op zoek naar familie in Loegansk, maar het is vooral een reis door de tijd, waarin zij aan de hand van haar familie de geschiedenis van Oekraïne verbeeldt. Een geschiedenis die gekenmerkt wordt door bezetting, verdeeldheid en veel leed. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is Lisa Weeda veel te gast in televisieprogramma’s. Haar boek is griezelig actueel geworden.

–        Brandingen – Paul Verrept

Hereditas Nexus

Elisabeth Francet op Bazarow over Brandingen: “Brandingen bundelt De vloed & De vlucht, twee teksten die Paul Verrept in opdracht van een theatergezelschap schreef. Het is een zegen dat ze nu als boek beschikbaar zijn. Lees het. Het zal je niet meer loslaten, of het zal je op de vlucht jagen. Verrept impregneert de lezer met beelden, zozeer dat het lijkt of hij dit krachtige, metaforische en actuele verhaal over verbinding en verlating woordeloos, sprakeloos vertelt.”

–        821 mensen die er ook toe doen – Anna van der Kruis

 –        De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns

Saskia van Bastelaere op Bazarow over De gelijktijdigheid der dingen: “Dit is een menselijk verhaal met heel veel gelijkenissen. Een verhaal over verbinding en eigenheid. Of over hoe tegengestelde werelden zich versmelten als menselijkheid voorop staat. Prachtig om te lezen door de krachtige, beeldende taal.”

 –       Diepdiepblauw – Nikki Dekker

Klaske Bakker over Diepdiepblauw: “Lezen over het gedrag van de dieren onder water is buitengewoon interessant. Dekker weet er duidelijk veel van en op een zeer toegankelijke manier weet ze haar kennis en ervaringen met je te delen. Hoe de platvis zich onzichtbaar kan maken op de bodem van de zee; hoe de kwal zich bij gevaar of stress terug transformeert tot een poliep; hoe een mannelijke anemoonvis kan veranderen in een vrouwtje als de omstandigheden daar om vragen; hoe vissen leren om zonder elkaar aan te raken te zwemmen in een school; hoe het uiterlijk van de paling verandert tijdens zijn verschillende levensfasen.”

–        Honingeter – Tülkin Erkan

Nico Voskamp over Honingeter: “Tülin Erkan doet haar best om in barokke vergelijkingen het gevoel van verscheurdheid neer te zetten maar gaat iets te uitbundig te werk. Honingeter is een goed opgezet verhaal, met een duidelijke bedoeling, maar de taal is hier de spelbreker.”

 De Bronzen Uil is een prijs van het ANV en Willemsfonds om debuterende auteurs uit de Lage Landen een breed platform te bieden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens Het Betere Boek, het literair festival van Willemsfonds. Voor De Bronzen Uil gaan beide initiatiefnemers actief op zoek naar samenwerkingen tussen diverse partners. Ze zijn ervan overtuigd zijn dat dit project de verbinding tussen Vlaanderen en Nederland alleen maar kan versterken.

Op zaterdag 10 december wordt de winnaar bekend gemaakt en ontvangt diegene een prijsbedrag van €10.000. Daarnaast is er ook de uitreiking van De Lezersprijs. Er kan gestemd worden t/m 5 december. De winnaar van de Lezersprijs krijgt een kunstwerk. 

Sophie Blokland


René van Stipriaan wint Leonard Willemsprijs 2018-2021

donderdag, 6 oktober 2022

[Nieuws] De Bronzen Uil heeft een uit een enorme selectie (70) zes boeken gekozen voor op de shortl...


‘Wat een ramp!’ - De Maand van de Geschiedenis en de literatuur

woensdag, 5 oktober 2022

[Nieuws] De Bronzen Uil heeft een uit een enorme selectie (70) zes boeken gekozen voor op de shortl...


Shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2022 bekend

woensdag, 5 oktober 2022

[Nieuws] De Bronzen Uil heeft een uit een enorme selectie (70) zes boeken gekozen voor op de shortl...


Het literaire festival Woordnacht komt er weer aan

dinsdag, 4 oktober 2022

[Nieuws] De Bronzen Uil heeft een uit een enorme selectie (70) zes boeken gekozen voor op de shortl...