De shortlists van de Boon zijn bekend

dinsdag, 17 januari 2023

[Nieuws] Op 13 januari maakte de vakjury van de Boon de tien titels op de shortlists van de prijs bekend. De Boon heeft twee shortlists: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

De shortlist voor fictie en non-fictie:

  • De draaischijf – Tom Lanoye (Prometheus)

Marnix Verplancke op Bazarow: “De draaischijf gaat over de dunne grens tussen schuld en onschuld, over de vraag waarom de 936 doden van het geallieerde bombardement op Mortsel Oude God minder aandacht krijgen dan de slachtoffers van de Duitse V-1’s en V-2’s, over verraad, wraak en het maken van toneel, maar vooral gaat de roman over Lea, die in Tsjechovs De kersentuin de krachtigste acteerprestatie van haar hele carrière neerzet en een brok getormenteerde ellende wordt.”

  • Honingeter – Tülin Erkan (Pelckmans)

Nathalie Brouwers op Bazarow: “Zelf groeide Erkan op bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Erkan beschrijft met beelden hoe Sibel verdeeld raakt tussen Belgïe en Turkije, zoals met de Leonidaspralines en het bepoederde Turks fruit maar ook de vergelijking van het schilderij van de Toren van Babel door Brueghel en de rots van Uçhisar. Haar vakantieherinneringen aan Turkije worden verweven met die aan haar moeder en grootmoeder in Vlaanderen. Deze debuutroman is nostalgisch en filosofisch gelaagd en is zeker de moeite voor literaire fijnproevers.”

Foodlog
  • Tekenen van het universum – Emy Koopman (Prometheus)
  • Wat we toen al wisten – Geert Buelens (Querido)
  • Zelf doen – Niña Weijers (Atlas Contact)

De shortlist voor kinder- en jeugdliteratuur:

  • Misjka – Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)

Jaap Friso op Bazarow: “Alle ontwikkelingen in het verhaal hebben een functie. Van het weglopen van Misjka tot de dwergkonijnenspreekbeurt op school die de ontroerende apotheose vormt. Van de Vendel treft in subtiele taal de veerkracht van kinderen maar ook de impact die vluchten en opnieuw beginnen op hen heeft. Dat verhaal blijft helaas veel te actueel en kan niet vaak genoeg verteld worden. Vooral als het zo goed gedaan wordt: Misjka behoort tot het beste uit het toch behoorlijk omvangrijke oeuvre van Van de Vendel.”

  • Morris – Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)
  • Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het 

Spectrum)

Demi Stein op Bazarow: “De schrijfstijl van Sanne Rooseboom is heerlijk. De sfeer in het hele boek voelt hartverwarmend aan en het is een boek dat zeker een plekje in je hart krijgt. Er wordt echter ook een stukje spanning ingebracht door het avontuur wat Mot meemaakt met haar onderzeeër. Er komen belangrijke relatie ontwikkelingen aan bod, er wordt problematiek behandeld en er wordt ook nog eens een stukje humor in verwerkt. In combinatie met de illustraties maakt het dat het verhaal van Mot er eentje is waar je van iedere pagina aan het genieten bent.”

  • Patroon – Marco Kunst (Gottmer)
  • Schildpad en ik – Marit Törnqvist (Querido)

Op 30 maart maakt de vakjury de winnaars van de Boon bekend. Er is ook een publieksprijs, waar je hier (tot en met 26 maart) op kan stemmen. 

Sophie Blokland


Shortlist Nederlandse Boekhandelprijs 2023 bekend

dinsdag, 7 februari 2023

[Nieuws] Op 13 januari maakte de vakjury van de Boon de tien titels op de shortlists van de prijs b...


Uit de hoek 98: Vertellers en verkenners

zondag, 5 februari 2023

[Nieuws] Op 13 januari maakte de vakjury van de Boon de tien titels op de shortlists van de prijs b...


Veel steun voor kinderboekenschrijver Pim Lammers

zondag, 5 februari 2023

[Nieuws] Op 13 januari maakte de vakjury van de Boon de tien titels op de shortlists van de prijs b...


Longlist Managementboek van het Jaar 2023

vrijdag, 3 februari 2023

[Nieuws] Op 13 januari maakte de vakjury van de Boon de tien titels op de shortlists van de prijs b...