Dit was de Bazarow Recensentendag 2023

vrijdag, 17 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen zaterdag, op de eerste dag van de Boekenweek, vond de tweede Bazarow Recensentendag plaats op het kantoor in Zeist. Recensenten van Bazarow waren aanwezig, maar ook medewerkers van Literair Nederland.

De dag begon met koffie/thee en taart en werd afgesloten met een gezellige borrel. De hele dag door konden er boeken geruild worden. Meerdere tafels lagen vol met boeken die een tweede (of derde) leven verdienden.

Van links naar rechts: Kees ’t Hart, Coen Peppelenbos, Anne van den Dool en Liliane Waanders. Foto: Marjon Nooij, bron: https://twitter.com/coenpeppelenbos/status/1634849902420164608

Het inhoudelijke programma begon met een inleidend praatje van Bazarow-hoofdredacteur Roeland Dobbelaer over de stand van zaken bij Bazarow. Daarna ging Liliane Waanders in gesprek met drie literaire critici over hun werk. De eerste gast was Anne van den Dool, zelf auteur en werkzaam voor veel verschillende media. Ook Coen Peppelenbos was aanwezig, hoofdredacteur van het literaire weblog Tzum en recensent voor de Leeuwarder Courant. Veteraan Kees ‘t Hart, recensent bij de Groene Amsterdammer, was eveneens van de partij. 

Hans van Willigenburg en Chrétien Beukers, de hosts van De Nieuwe Contrabas, tijdens de opname van aflevering 94

Van den Dool, Peppelenbos en ‘t Hart schoven later op de middag ook aan bij de mannen van De Nieuwe Contrabas. Tijdens de opnames van aflevering 94 knetterde het soms flink tussen hosts Hans van Willigenburg en Chrétien Beukers en hun drie gasten. Het eindresultaat is hier terug te luisteren. 

Schrijven Magazine

Tussen de gesprekken met de recensenten door waren er drie workshops. Liliane Waanders gaf tips over het houden (en uitwerken) van een interview. Hoe bepaal je wat je van een schrijver wilt weten? Hoe bereid je je voor? Hoe zet je dat wat je dan weet om in vragen? En hoe verwerk je de antwoorden tot een verhaal? Waanders is columnist voor Bazarow Magazine, presenteert samen met Dobbelaer het maandelijkse programma Bazarow.LIVE en heeft daarnaast een eigen webblog genaamd hanta.nl

De tweede workshop werd gegeven door Marjon Nooij, redacteur literatuur bij Bazarow. Zij vertelde hoe je jouw recensie kunt verspreiden zodat je de meeste lezers trekt. In de workshop was veel aandacht voor sociale media. De aanwezigen gingen ook naar huis met een handige hand-out waar stap voor stap staat hoe je het meeste uit je recensie kunt halen.

De derde workshop werd gegeven door Jaap Friso. Of eigenlijk werd hij door Dobbelaer aan de tand gevoeld over het recenseren van boeken voor kinderen en jongeren. Want jeugdboekenfanaat Friso heeft een eigen site met recensies van jeugdliteratuur, JaapLeest.nl. Daarnaast maakt hij samen met Bas Maliepaard de Grote Vriendelijke Podcast

Roeland Dobbelaer in gesprek met Jaap Friso

Vanuit Bazarow kijken we terug op een erg geslaagde middag! En natuurlijk is er volgend jaar weer een Recensentendag.

Jochem Wijma


´De bal´ bekroond met Leespluim van maart

vrijdag, 24 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen zaterdag, op de eerste dag van de Boekenweek, vond de tweede Bazarow Recensenten...


Longlist Brusseprijs 2023 bekend

vrijdag, 24 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen zaterdag, op de eerste dag van de Boekenweek, vond de tweede Bazarow Recensenten...


Louise O. Fresco schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2023

vrijdag, 24 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen zaterdag, op de eerste dag van de Boekenweek, vond de tweede Bazarow Recensenten...


Vernieuwd Dickens Museum heropent na vijf jaar de deuren

donderdag, 23 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen zaterdag, op de eerste dag van de Boekenweek, vond de tweede Bazarow Recensenten...