DLVAlive online over Furore van en met Christian Weijts

woensdag, 21 april 2021

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn nieuwe boek Furore. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over het boek: Een avontuurlijke jonge Hollandse journalist trekt in 1904 naar Parijs en begeeftx zich rond Montmartre in artistieke kringen. Hij raakt er bevriend met Pablo Picasso, die een jaar later op zijn uitnodiging naar Nederland komt en een tijdlang in de duinen rond Schoorl verblijft. Honderdvijftig jaar later (in 2054) reconstrueert een Nederlandse kunsthistoricus en virtual reality-onderzoeker het verloop van die vriendschap met het oog op een groots Picasso-evenement. Hij bevindt zich in een tijdsgewricht met evenveel razernij als het fin de siècle: technologie dreigt onbeheersbaar te worden en in het land waarin hij woont, dat deels is teruggegeven aan de zee, zetten politiek-maatschappelijke en religieuze spanningen de boel op scherp.

De Volkskrant over Furore: “Tegelijkertijd is zijn combinatie van verleden en toekomst wel degelijk waardevol. Het laat ons zien dat vooruitgang – want daar gaat Furore in essentie over – twee kanten heeft. Altijd – óók nu – zal er naast de opwindende vooruitgang, die nieuwe vergezichten biedt, ook de immer doorploegende ‘vooruitgang’ zijn, die de mens hopeloos van zichzelf vervreemdt.”

DLVA over het boek: “Weijts heeft veel research gedaan om zowel over de kunsten en het Nederland en Parijs van 1905 te kunnen schrijven als een blik in de toekomst met ideeën over genetica, cybertechnologie en de islam te schetsen. Als je het boek leest krijg je zoveel ideeën en vergezichten aangereikt, heel bijzonder. Furore is een rijke ideeën roman, die ik uit Nederland veel te weinig tegenkom. Als schrijvers uit andere landen dit soort boeken schrijven, kan de lof niet op. Een Nederlander moet als gezegd van hele goede huize komen om hier de handen op elkaar te krijgen.”

Bergen

Praktisch:

  • datum: 29 april
  • aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
  • besproken boek: Furore
  • auteur en gast: Christiaan Weijts, schrijver en columnist NRC en De Groene Amsterdammer
  • het boek is hier zijn bespreking van Furore
  • NB. het gesprek is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname. Koop voor 18.00 29-4 je ticket. Daarna is het niet meer mogelijk.
  • redactieleden en recensenten van DLVA hebben gratis entree, stuur daarvoor een mail naar info@deleesclubvanalles.nl

Bestel hier je ticket


Vakantielezen 2022 voor basisschoolleerlingen van start

zaterdag, 25 juni 2022

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn ni...


45! ja, 45 kinderboekenprijzen toegekend. Is dat niet veel?

vrijdag, 24 juni 2022

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn ni...


Shortlist Europese Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt

donderdag, 23 juni 2022

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn ni...


Gezocht inzendingen voor het BruutTAAL Regenboogboek 2022

dinsdag, 21 juni 2022

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn ni...