"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Italiaanse manuscriptendief hoeft niet de cel in

donderdag, 30 maart 2023

Abil Sharma, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons)

[Nieuws] Je hebt boekenliefhebbers en boekenliefhebbers, en de Italiaan Filippo Bernardini houdt zeker van boeken. Zoveel zelfs dat hij jarenlang op geraffineerde wijze ongepubliceerde manuscripten van bekende en onbekende schrijvers stal. 

De 30-jarige Bernardini gebruikte tussen 2016 en 2022 meer dan 160 internetdomeinen die sterk leken op de domeinnamen van uitgeverijen en agentschappen. Daarnaast deed hij zich voor als mensen uit het boekenvak. Op die manier wist hij meer dan duizend manuscripten in handen te krijgen, van bekende auteurs maar ook van obscure debutanten. Onder andere Wat zij zagen, het Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets uit 2021, werd door hem buitgemaakt. Andere getroffen auteurs waren Jo Nesbø, Sally Rooney, Ian McEwan en de Amerikaanse acteur Ethan Hawke.

In januari 2022 kwam er een einde aan de fraude toen Bernardini werd opgepakt in New York. Een jaar later bekende hij voor de rechtbank van New York schuld, maar hield hij zich op de vlakte over zijn motief. Dat motief was in ieder geval niet economisch, want hij lekte of verkocht zijn buit niet en chanteerde de door hem bestolen uitgeverijen evenmin.

Kookboeken Nieuws

Vlak voor de hervatting van de rechtszaak, waar de manuscriptendief (in het Engels heeft hij de bijnaam The Spine Collector gekregen, naar de rug van het boek) zijn straf te horen zou krijgen, gaf hij in een brief van vier kantjes aan de rechter eindelijk meer duidelijkheid. 

Obsessieve liefde
Naar eigen zeggen ontwikkelde Bernardini als kind al een obsessieve liefde voor boeken. Volgens zijn advocaat was de literatuur een uitvlucht voor de jonge lezer, die het als homoseksueel kind in een conservatieve regio van Italië zwaar had. De liefde voor boeken werd nog verder aangewakkerd toen de Italiaan bij de Londense uitgever Simon & Schuster kwam te werken, zo schreef hij in zijn brief. De wetenschap dat er ongepubliceerde werken rondgingen en zelfs naar mensen van buiten het boekenvak werden gestuurd maakte hem hebberig. 

“Ik had een brandend verlangen om me iemand uit deze wereld te voelen en als eerste die boeken te lezen”, legde Bernardini uit aan de rechter. “Het ging me er niet om om ze te lekken. Ik wilde ze dicht bij me houden en ze als een van de weinigen koesteren voordat ze in de boekhandel zouden liggen.”

Volgens de Italiaan werd het uiteindelijk een “obsessie, dwangmatig gedrag”. In de brief betuigt hij ook spijt voor zijn daden, die hij ongehoord, dom en verkeerd noemt. 

Verdediging
De brief van Bernardini was onderdeel van een heel pakket aan brieven van vrienden en familie die de verdediging aan de rechter stuurde. Ook een slachtoffer van de fraudeur, de Amerikaanse auteur Jesse Ball (Het duikersspel en Sinds het zwijgen begon), springt in de bres voor de aangeklaagde. “Eindelijk geeft iemand echt om iets – wat maakt het dan uit dat het een bedrieger is? Je kunt je de dodelijke verveling niet voorstellen van de dagelijkse correspondentie met de uitgever.” Volgens de auteur is het door de dief eindelijk de moeite waard om over het uitgeefvak te schrijven. 

Uiteindelijk is Bernardini veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 88.000 dollar (een kleine 82.000 euro) aan de Britse uitgever Penguin Random House en wordt hij de Verenigde Staten uitgezet. Hij kreeg ook een celstraf opgelegd, maar die is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest zat. Bernardini had maximaal twintig jaar cel kunnen krijgen voor de fraude.

Maar volgens de schuldige heeft hij zichzelf de grootste straf gegeven. “De wrede ironie is dat ik voortaan elke keer als ik een boek opensla, aan mijn wandaden herinnerd wordt.”

Jochem Wijma


Nieuws: Geruchten over fusie uitgeefconcerns VBK en WPG

donderdag, 28 maart 2024

Sinds het Boekenbal op 15 maart gaat er een gerucht rond dat een fusie aanstaande is tussen uitgeef...


Verslag: Wat is het belang van recensies voor de boekenwereld?

donderdag, 28 maart 2024

Succesvolle derde Recensentendag van Bazarow en de Boekenkrant Recensies blijven belangrijk voor...


Nieuws: Best verkopende boeken week 13 - 2024

donderdag, 28 maart 2024

Literatuur grote winnaar van de Boekenweek 2024 De Boekenweek van 2024 ligt inmiddels weer achte...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 133 – Piekt Joost de Vries?

donderdag, 28 maart 2024

Het team van de Nieuwe Contrabas, Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers, behandelen in editi...