Koning Arthur en Fanfictions, hoe werkt dat?

woensdag, 21 oktober 2020

Koning Arthur is een legende die al eeuwen oud is. Vandaag de dag zou je denken dat deze verhalen niet meer zo van belang zijn. Tenslotte is alles al verteld, onderzocht en gedaan. Geen nieuwe inzichten mogelijk. Niets is minder waar. De Arthur legende kent ook in de 21ste eeuw nog een levendige verhalen cyclus.

Dat Koning Arthur een saga is dat wereldwijd bekend is, blijkt uit de hoeveelheid mensen die zich laten inspireren door deze avonturen. Van filmregisseurs tot literatuur, alles komt voorbij. Zo ook een medium dat minder bekend is, maar nu veel fans inspireert. Fanfiction. Wat is dit medium en wat voegt het toe aan de Arthur legende?

Fanfictions zijn eigenlijk fictieve verhalen die door fans zijn geschreven. Er is veel onderzoek gedaan naar deze beweging. In de jaren 80 bestonden vooral fan magazines, fan blaadjes en circuleerde dit tussen groepen vrienden. Henry Jenkins, een Amerikaanse mediawetenschapper, onderzocht dit fenomeen voor zijn boek Textual Poachers en heeft sindsdien hier veel over gepubliceerd. Anderen volgde in zijn voetsporen van Linda Hutcheon, literatuurcriticus tot hoogleraar Engelse literatuur en drama, Julie Sanders. Fanfiction en adaptaties zijn een onderzoeksveld op zichzelf. 

Tegenwoordig bevindt fanfiction en de publicatie daarvan zich voornamelijk op internet. Grote websites zijn fanfiction.net en Archiveofourown. Deze sites bevatten duizenden fanfictions. Allemaal geschreven door fans. Fanfictions zijn altijd gratis en schrijvers van deze werken verdienen hier niets mee, het is geschreven omdat de auteur dat graag wilde, niet om winst mee te maken. 

TijdvoorTijdschriften

Fanfictions zijn meestal gebaseerd op een fandom. Een verhaal, film of een serie waar fans over schrijven. Denk bijvoorbeeld aan Star Trek, Star Wars, Harry Potter en Lord of the Rings. Maar ook literaire werken zoals Frankenstein en Pride and Prejudice hebben fanfictions. Het schrijven van fanfictions gebeurt vaak omdat een fan het niet eens is met beslissingen van de auteur of met de loop van het verhaal. Er zijn talloze verschillende redenen maar het belangrijkste is dat de fans ervan genieten. Door met elkaar al deze verhalen te delen ontstaan hele online communities. Ook fans van de King Arthur mythe zijn niet anders. De legende bracht al vele adaptaties voort en fanfictions zijn er volop over te vinden. Zo zijn er alleen in 2019 al 355 fanfictions op Archiveofourown over Koning Arthur bijgekomen. De meeste fanfictions zijn gebaseerd op een van de adaptaties van de Arthurverhalen, bijvoorbeeld een film om een serie. Het is belangrijk om te onthouden dat deze media vaak al aanpassingen aanbrengen om hun verhaal beter te vertellen. Voorbeelden van series en adaptaties die fanfictions inspireren zijn Merlin (serie) en King Arthur Legend of the sword (film). De door fans geschreven werken zijn dan weer op deze adaptaties gebaseerd. Er zijn weinig fanfictions te vinden die zich baseren op specifiek de oude verhalen van bijvoorbeeld Chrétien de Troyes of de Mabinogion, de oudste verhalen die er zijn over koning Arthur. 

De meeste fanfictions werden geschreven over Merlin, een BBC serie die liep van 2008 tot en met 2012. De serie paste al veel veranderingen toe in de inhoud, van wat er bekend is van de Arthur legende. Zo zijn Arthur en Merlin hier dezelfde leeftijd, iets wat niet in eerdere adaptaties voorkomt en is magie beoefenen verboden. Daarnaast is niet Arthur maar Merlin het hoofdpersonage. De serie was populair en inspireerde vele fanfiction auteurs, zelfs jaren na het uitkomen van het laatste seizoen van de serie. 

Fanfiction schrijvers experimenteren veel met stijlen, onderwerpen en ideeën. Het verhaal herschrijven, een ander einde of een ander perspectief. Overal is een fanfiction over te vinden. Dit is dan ook exact het element wat fanfictions toevoegen aan deze oude saga: de creativiteit. De mogelijkheid om vandaag de dag bezig te zijn met een verhaal dat al eeuwen oud is en er je eigen draai aangeven. Dit is waarom fanfiction zo populair is. De saamhorigheid van samen fan zijn van een serie en hier mee bezig zijn. Voor velen is het ook een goede oefening om te leren schrijven. Feedback geven is niet vreemd en dit wordt eigenlijk altijd goed ontvangen. Vaak vragen de fanfiction auteurs om extra feedback.
Persoonlijk denk ik dat door juist te kijken naar fanfiction van King Arthur duidelijk wordt, dat dit medium steeds groter wordt maar ook alles omvattend is. Niets is vreemd of gek. Alles is mogelijk, wat het mooie is van verhalen vertellen. Zelfs een oude legende als die van King Arthur wordt gebruikt als inspiratie. 

Door Renske Bakkenes


Cargo en A.W. Bruna lanceren www.spannendeboeken.nl

zaterdag, 2 juli 2022

Koning Arthur is een legende die al eeuwen oud is. Vandaag de dag zou je denken dat deze verhalen ni...


Astrid aan het woord: Huismus

zaterdag, 2 juli 2022

Koning Arthur is een legende die al eeuwen oud is. Vandaag de dag zou je denken dat deze verhalen ni...


Aleida Schotprijs voor vertaalde Slavische literatuur naar Charlotte Pothuizen

zaterdag, 2 juli 2022

Koning Arthur is een legende die al eeuwen oud is. Vandaag de dag zou je denken dat deze verhalen ni...


Voorleesfilmpjes voor meertalige gezinnen online

zaterdag, 2 juli 2022

Koning Arthur is een legende die al eeuwen oud is. Vandaag de dag zou je denken dat deze verhalen ni...