"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Margaret Atwood op slotdag Boekenweek in Utrecht, kaartverkoop start morgen

donderdag, 9 februari 2023

Foto: © Jean Malek

[Nieuws] Margaret Atwood, de succesauteur van onder meer The Handmaid’s Tale, komt op de slotdag van de Boekenweek naar TivoliVredenburg als onderdeel van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Janine Abbring gaat tijdens de ILFU Book Talk in gesprek met de Canadese auteur over haar nieuwe verhalenbundel Old Babes in the Wood. ILFU-leden kunnen direct tickets kopen, voor niet-leden start de kaartverkoop morgenochtend om 10 uur.

Atwood (1939) schreef vijftig boeken, won tweemaal de Man Booker Prize en kreeg de Belle van Zuylenring, de Utrechtse ereprijs voor een internationaal auteur. Tijdens de uitreiking van die laatste prijs hield ze in 2020 voor het ILFU al de Belle van Zuylenlezing, maar door de coronamaatregelen droeg ze die vanuit Canada voor. 

Haar bekendste boek is Het verhaal van de dienstmaagd. De dystopische roman uit 1985 is inmiddels ook een succesvolle en met een Emmy-award bekroonde tv-serie, The Handmaid’s Tale. De rode uniformen van de dienstmaagden zijn een internationaal symbool voor de onderdrukking van vrouwen geworden en duiken op bij demonstraties over de hele wereld. In 2019 verscheen met De Testamenten een vervolg op de roman, waarvoor ze de Booker Prize ontving. In 2000 kreeg ze die onderscheiding ook al, toen voor De blinde huurmoordenaar.

Boekenkrant

In Old Babes in the Wood, als Besjes in het bos vertaald door Lidwien Biekmann, onderzoekt Atwood de de kern van familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en wat het betekent om samen een leven door te brengen. Van twee beste vrienden die het oneens zijn over hun gedeelde verleden tot de juiste manier om te voorkomen dat iemand stikt; van een dochter die wil bepalen of haar moeder misschien een heks is tot wat te doen met geërfde relikwieën zoals paradezwaarden uit de Tweede Wereldoorlog. In het hart van dit boek ligt een schitterende reeks verhalen over een getrouwd echtpaar op hun reis, tijdens de grote en kleine momenten die een leven lang liefde bepalen – en dat wat daarna volgt. De verzameling korte verhalen verschijnt op 7 maart, de Nederlandse vertaling volgt op 31 maart. 

“Margaret Atwood heeft ons in haar vele romans, verhalen en gedichten steeds een spiegel voorgehouden: is dit hoe we willen leven? Literaire fictie confronteert ons met alle vormen van menselijk gedrag en sommige mensen kunnen daar kennelijk moeilijk mee omgaan”, aldus ILFU-directeur Michaël Stoker. “Er zijn talloze schrijvers wereldwijd die worden vervolgd, aangevallen of bedreigd, zoals recent in ons land Pim Lammers, nota bene vanwege een kort verhaal dat hij ooit schreef. Het sterkt ons alleen maar in onze missie om de literatuur en fictieschrijvers volop in de schijnwerpers te zetten. Margaret Atwood is onbetwist een van de grootste schrijvers van dit moment. We zijn enorm blij dat zij in de boekenweek naar Nederland komt.”

Kaarten zijn vanaf morgenochtend hier te koop. 

Jochem Wijma


Nieuws: Geruchten over fusie uitgeefconcerns VBK en WPG

donderdag, 28 maart 2024

Sinds het Boekenbal op 15 maart gaat er een gerucht rond dat een fusie aanstaande is tussen uitgeef...


Verslag: Wat is het belang van recensies voor de boekenwereld?

donderdag, 28 maart 2024

Succesvolle derde Recensentendag van Bazarow en de Boekenkrant Recensies blijven belangrijk voor...


Nieuws: Best verkopende boeken week 13 - 2024

donderdag, 28 maart 2024

Literatuur grote winnaar van de Boekenweek 2024 De Boekenweek van 2024 ligt inmiddels weer achte...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 133 – Piekt Joost de Vries?

donderdag, 28 maart 2024

Het team van de Nieuwe Contrabas, Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers, behandelen in editi...