Mariska Kret wint met 3 collega's Ig Nobelprijs voor onderzoek naar ‘romantische klik’

maandag, 26 september 2022

[Nieuws] De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars aan tien gevoerde onderzoeken uitgereikt. Het betreft onderzoek waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Initiatiefnemer van de Ig Nobelprijs is de Amerikaanse wiskundige en uitgever van het tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR) Marc Abrahams die de prijs in 1991 in het leven riep. Dit jaar was hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden en auteur bij Atlas Contact met drie van haar collega’s een van de winnaars. De onderzoekers wonnen de ‘Ig Nobelprijs voor toegepaste cardiologie’ vanwege hun onderzoek naar de romantische klik tussen mensen. Ze ontdekten dat de aantrekkingskracht tussen personen is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag en huidgeleiding.. Het onderzoek van wetenschappers werd in november 2021 gepubliceerd in Nature Human Behaviour.

Het onderzoek liet zien dat bij singles die zich aangetrokken voelden tot hun datingpartner, de hartslag synchroniseerde met hun date. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de date ook. En daalde de hartslag, dan daalde die bij de ander ook. De huidgeleiding volgde eenzelfde patroon. Bij Op1 vertelde Mariska Kret over het onderzoek.

Mariska Kret publiceerde dit voorjaar Van glimlach tot grimas waarin ze schrijft over emoties bij dier en mens.

Over het boek
Mensen zijn tot op zekere hoogte in staat elkaars emoties van het gezicht te lezen, maar hoe doen andere dieren dat? Hoort een vogel aan de zang van een andere vogel wat z’n stemming is? Laat een chimpansee z’n vrolijkheid blijken met een grijns, of betekent die zogenaamde lach juist iets heel anders? En ruikt een hond aan een andere hond hoe de vlag er vandaag bijhangt? Voor alle dieren die in sociale groepen leven is het belangrijk te begrijpen waar hun soortgenoten zich mee bezighouden. Gezichtsexpressies, lichaamstaal en andere emotionele uitingen spelen daarbij een cruciale rol. Charles Darwin merkte al op dat er een hoop overeenkomsten zijn in de uitingen van emoties van mensen en andere dieren. Dit is met name het geval met dieren waarmee we een lang evolutionair verleden delen, zoals bonobo’s en chimpansees. En herkennen we niet allemaal emotioneel gedrag bij onze huisdieren? Elk dier op aarde is uniek en heeft dus ook een uniek repertoire aan emoties tot zijn beschikking. Mariska Kret laat ons zien welke verschillen er zijn, tussen mens en dier, én belangrijker nog: welke overeenkomsten.

Sociologie Magazine

Redactie Bazarow


De Week van de Kinderfilosofie

dinsdag, 28 maart 2023

[Nieuws] De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een...


Naamgever van de wet van Moore overleden

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een...


‘Camping Oosthoek’ van Nathalie Pagie wordt televisieserie

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een...


‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ van Pim Lammers een na laatste genomineerde Woutertje Pieterse Prijs

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een...