'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls het boek van Nederland leest in 2022

donderdag, 19 mei 2022

Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006 kennen we Nederland Leest, een evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Nederland leest wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het is de bedoeling dat er een discussie op gang komt over een bepaald boek. Dat boek wordt weggegeven in openbare bibliotheken, waar het door leden gratis kan worden afgehaald. In 2020 is het thema ‘Oud worden, jong blijven’. Hiermee mikt de CPNB dit jaar op de groep mensen die toch al leest.

Nederland Leest dit jaar 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls

Yvonne Keuls (90) over de campagne:

Yvonne Keuls: “Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.”

Foodlog

Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken.

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.  Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen.

Yvonne Keuls (1931)

Yvonne Keuls werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. 

Nederland Leest Junior

Er is ook een boek voor Nederland Leest Junior. Dit jaar is dat De regels van drie van Marjolijn Hof.

Over het boek: Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen.

Marjolijn Hof: “Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Het is midden in de winter en hij wil de bergen in om nooit meer terug te komen. Twan komt voor een moeilijke keuze te staan: moet hij opi Kas verraden of helpen? Voor de zekerheid geeft hij hem survivaltips. Maar is dat wel genoeg? Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?”

Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam 1956) werkte bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaresse, maar gaf uiteindelijk haar baan op om fulltime schrijfster te worden. Ze werkte mee aan verhalenbundels, schreef teksten voor educatieve uitgeverijen en voor prentenboeken. Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans. Ze won met dit boek in 2007 de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, de Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2014 ontving Hof de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie.

Redactie Bazarow


Veel protesten tegen het landelijk schrappen in de VS van het recht op abortus. Ook Nederlandse schrijvers laten zich niet onberoerd

maandag, 27 juni 2022

Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006...


Uit de hoek 67: Oorlog in het hoofd

zondag, 26 juni 2022

Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006...


Vakantielezen 2022 voor basisschoolleerlingen van start

zaterdag, 25 juni 2022

Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006...


Bazarow Magazine nr. 12 verschenen

zaterdag, 25 juni 2022

Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006...