Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

2020 is het jaar van Abdelkader Benali

dinsdag 6 oktober 2020

Abdelkader Benali staat dit jaar volop in het nieuws. Zo ontving hij eerder dit jaar de Gouden Ganzenveer voor zijn werk, was hij eind september gastcurator bij een aflevering van Mondo en verscheen zijn essay de Reizigers van een nieuwe tijd - Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. Benali schreef dit essay voor de Maand van de Geschiedenis, die momenteel plaatsvindt. Het essay is populair, zo populair dat het na een paar dagen al uitverkocht is. Op twitter laat Benali weten dat het boek in herdruk is.

Als gastcurator bij Mondo op 27 september besprak Benali zijn essay. Hierin behandelt hij het leven van een Nederlander in de zeventiende eeuw, die een marokkaanse piraat werd. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is oost/west. Een thema dat vaak ‘wij/zij’ redeneringen veroorzaakt en waar het idee van de ‘ander’ van afstamt. 

Benali vertelde tijdens de aflevering van Mondo: “We hebben het tegenwoordig veel over migratie van het Oosten naar het Westen, Syrische vluchtelingen problematiek, economische migranten etc. [...] Maar wat we vergeten is dat er vroeger veel migratie plaatsvond van het Westen naar het Oosten.” Het is die migratie die niet vergeten mag worden. Jan Janszoon, het personage uit zijn essay, is daar een mooi voorbeeld van en daarnaast is Benali’s essay volgens hem “een pleidooi voor de verschillende en wisselende culturen en geloven die oorspronkelijk in Europa bestonden.” 

In de veel bekeken aflevering van Mondo komen naast zijn inspiratie voor zijn essay ook nog andere inspiratiebronnen aan bod, zoals de architecten Rem Koolhaas & Samir Bantal en spreekt Benali met Freek de Jonge die hij als een mentor voor theater beschouwt. 

Voor Benali kan 2020 niet meer stuk. En het jaar heeft nog drie maanden te gaan.

--

Door Renske Bakkenes 

Kijk hier de hele aflevering van Mondo met Abdelkader Benali

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen