Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

7 boeken bij de vernieuwde historische Canon van Nederland

vrijdag 26 juni 2020

Op 22 juni 2020 presenteerde de commissie Herijking Canon van Nederland de vernieuwde Canon. Bazarow Magazine zocht zeven boeken die aansluiten bij een aantal nieuwe vensters in de Canon van Nederland. 

1. Jeroen Bosch, Nils Büttner

De schilder Jeroen Bosch is een van de nieuwe vensters in de Canon. Vanaf 1490 breekt hij met zijn vernieuwende composities in zijn werk met de middeleeuwse beeldtradities. Hij maakt raadselachtige tekeningen en schilderijen waarin de zonde en dwaasheid van de mens centraal staan.
In Jeroen Bosch geeft kunsthistoricus Nils Büttner een mooi beeld van de carrière van de schilder, die voor de aristocratie en hoogste hofkringen schilderde. Büttner geeft inzicht in zijn werk en zijn sociale positie, en plaatst hem tegen de achtergrond van de cultuur en de maatschappelijke werkelijkheid van zijn tijd. Deze vlot geschreven en inzichtelijke biografie maakt de bijzondere schilderijen van deze grootse schilder voor iedereen toegankelijk.

2. De Bourgondiërs, Bart van Loo

In de vernieuwde Canon is ook plaats voor de hertogin Maria van Bourgondië. Zij wordt in 1457 geboren en is de kleindochter van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. De korte tijd dat ze regeert als hertogin is een belangrijk omslagpunt in de geschiedenis van de Lage Landen. Met strategische politieke beslissingen versterkt Maria van Bourgondië de positie van de Staten-Generaal en zullen de Nederlanden lang deel uitmaken van het wereldrijk van de Habsburgers.
De Bourgondiërs van Bart van Loo vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.
Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis.

3. De zaak Oldenbarnevelt, Wilfried Uitterhoeve

De raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt is een nieuw venster in de Canon. Hij maakt de republiek als staatsvorm tot een succes nadat de Noordelijke Nederlanden zich losmaken van Filips II.
Op 13 mei 1619, wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd. De historicus en jurist Wilfried Uitterhoeve heeft de hele zaak Oldenbarnevelt nog eens nagelopen, van voorgeschiedenis tot naweeën. Hij heeft daarbij een ruim gebruikgemaakt van de meest sprekende passages in de documenten uit en rond dit proces en verzamelde vele tientallen illustraties uit die jaren. De vreemde en wrede gebeurtenissen van 1619 komen in De zaak Oldenbarnevelt pijnlijk tot leven voor de lezers van nu.

4. Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, Betje Wolff en Aagje Deken

De schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken staan vanaf nu met hun boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart in de Canon. Deze ‘rebelse vrouwen in tijden van Verlichting’ publiceren het opmerkelijke en vernieuwende boek in 1782. De inhoud is vooruitstrevend omdat het boek een pleidooi is voor de ontwikkeling van vrouwen.
Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart is de eerste moderne Nederlandse roman. Het is ook de meest leesbare en lezenswaardige roman in de Nederlandse literatuur uit die tijd. De roman gaat over de mooie en levenslustige negentienjarige wees Sara Burgerhart, die wegloopt uit het huis van haar strenggelovige tante Hofland en haar toevlucht zoekt in het pension van de weduwe Spilgoed, waar nog enkele andere jongedames wonen. Daar geniet Sara van haar nieuw verworven vrijheid en haar zorgeloze leven. In het uitgaansleven ontmoet zij diverse jongemannen, die zich allen als huwelijkskandidaat opwerpen.

5. Wij slaven van suriname, Anton de Kom

De schrijver, activist en verzetsheld Anton de Kom speelt een belangrijke rol in de strijd tegen racisme en kolonialisme. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een felle aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In dit boek werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

6. In liefde en rechtvaardigheid, Marga Klompé

Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland, is een van de belangrijkste architecten van de verzorgingsstaat en is de grondlegger van de Algemene bijstandswet van 1965, die Nederlanders levensonderhoud garandeert, In 1967 heeft ze kans om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden, maar ze denkt dat het land daar nog niet rijp voor is.
Ze was een voorvechtster van vrede en internationale gerechtigheid en meende dat bijdragen aan een goede samenleving ieders opdracht was. Gedurende haar eerste jaar als lid van de Tweede Kamer, van augustus 1948 tot augustus 1949, hield Klompé een dagboek bij. Zij noteerde wat zij meemaakte en wie zij ontmoette. Ze maakte ook aantekeningen over haar inzet om ‘in Liefde en Rechtvaardigheid' te leven en politiek te bedrijven. Dit bezielde, bij tijden ontroerende dagboek wordt in deze uitgave bij gelegenheid van haar honderdste geboortedag gepubliceerd, omgeven door enkele andere teksten die licht werpen op Klompés blijvende betekenis.

7. De Oranje leeuwinnen, Annemarie Postma

Het Oranjegevoel is het nieuwe laatste venster in de Canon van Nederland, waar de Oranje leeuwinnen het gezicht van zijn. Als Nederlandse sporters, individueel of in teamverband, uitblinken op het hoogste niveau, komt het Oranjegevoel naar boven: straten worden oranje versierd en mensen trekken soms de vreemdste oranje uitdossingen aan. De Nederlandse leeuw, van oudsher het symbool van kracht, is overal te zien.
In De Oranje Leeuwinnen laat Postma ons kennismaken met de speelsters van het Nederlands elftal en volgt ze tijdens de voorbereiding op dit toernooi, zowel bij Oranje als bij hun profclubs in Nederland, Engeland, Duitsland en Noorwegen. Ze fileert de clichés die er over vrouwenvoetbal bestaan en portretteert de speelsters als voetballer en als vrouw, van keepster Sari van Veenendaal tot spits en superster Vivianne Miedema. De Oranje Leeuwinnen is verplichte kost, zeker voor alle voetbalmeiden van Nederland.

--

Door Jorien Tromp
Bron: canonvannederland.nl

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden