Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

700 jaar sinds Dante Alighieri overleed

dinsdag 14 september 2021

Vandaag is het precies 700 jaar geleden sinds Dante Alighieri overleed, op 14 september 1321. De Italiaanse dichter, schrijver en moraalfilosoof is voornamelijk bekend vanwege zijn driedelige gedicht De goddelijke komedie. Hierin reist het zelf-geïnspireerde personage Dante van de hel door het hellevuur naar het Paradijs. Gedurende deze reis leert Dante het christelijke geloof te begrijpen, uiteindelijk eindigend met de aanschouwing van de goddelijke waarheid.

Het gedicht behoort tot de klassiekers uit de wereldliteratuur. Eveneens wordt het tot de belangrijkste culturele prestaties uit de Middeleeuwen gerekend. Het gedicht zorgde er ook voor dat het Italiaans erkend werd als een literaire taal: voorheen beschouwde de kerk de taal als vulgair en grof.

Ter gelegenheid van Dante'ss 700ste sterfdag verzorgt de organisatie Dante Aleghieri in Nederland allerlei lezingen en boekbesprekingen verspreid door het land, van 10 tot 18 september, als een zogenaamde Danteweek. Het hoogtepunt is op vrijdag 17 september: een speciaal herdenkingsprogramma vindt plaats gedurende welke beroemde passages uit de Komedie worden voorgedragen. Zie hier alle evenementen georganiseerd voor Dante 700.

Ook in Italië zijn veel activiteiten georganiseerd vanwege het Dantejaar. Zo is onder meer Dante’s laatste rustplaats in Ravenna weer geopend, na een recente renovatie.

Onlangs verscheen een vertaalde versie van Alessandro Barbero’s biografie Dante.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden