Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Afgelopen week was het een waar prijzenfestival in de letteren

maandag 22 maart 2021

Afgelopen week zijn er diverse prijzen uitgereikt in de wereld van de literatuur. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Alfred Schaffer won de Herman Coninckprijs 2021 met zijn bundel Wie was ik. Hieraan is een geldprijs van 7.500 euro verbonden. De jury van de Vlaamse prijs spreekt van een "trefzekere bundel" met gedichten die zowel "een scherpe aandacht voor de tastbare werkelijkheid" als "een voortdurende vlucht in de droom en de verbeelding" tonen. Volgens de jury wordt de bundel geprezen om zijn “volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk.”

Alfred Schaffer (47) is geboren in Leidschendam en werkt en woont nu in Zuid-Afrika. Schaffer ontvangt in mei dit jaar ook de P.C Hooftprijs. Volgens de jury van de P.C Hooftprijs is Alfred een poëet die “zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat.”

De naar de Vlaamse dichter, essayist, journalist en tijdschrift uitgever Herman de Coninck (1944-1997) vernoemde prijs is bedoeld voor dichters uit het Nederlandse taalgebied. Eerdere winnaars deze prijs zijn onder meer Eva Gerlach, Radna Fabias en Hannah van Binsbergen.

J.V. Neylen wint de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021

Op 12 Maart 2021 won J.V Neylen (schrijver en dichter) met haar poëziedebuut En niet bij machte de Lucy B. en de C.W. van der Hoogtprijs. Beide prijzen zijn een stimuleringsprijs voor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Neylen publiceerde haar gedichten in onder meer Vlaams literair tijdschrift Het liegend konijn, De Revisor, literair tijdschrift Deus Ex Machina en het Hollands Maandblad. In 2017 ontving ze een VOCATIO-beurs voor jong talent.

De prijs, die in 1925 is ingesteld, is, volgens het reglement een “prijs van aanmoediging”, tegenwoordig wordt hij ook wel de “stimuleringsprijs” genoemd. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorie poëzie en proza, aan de schrijver van wie in het voorgaande jaar zijn/haar eerste twee publicaties zijn verschenen. Op 30 oktober 2021 wordt de prijs in het Academiegebouw in Leiden uitgereikt. De prijs bestaat uit een kunstwerk van glas en 7.500 euro. 

Surinaamse auteur Astrid Roemer wint Prijs der Nederlandse Letteren

In oktober 20221 ontvangt schrijfster Astrid H. Roemer de prijs der Nederlandse Letteren. Roemer is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met deze literatuurprijs.

Astrid Heligonda Roemer is geboren op 27 april 1947 in Paramaribo. Hoogtepunt in haar carrière als schrijfster is de trilogie Gewaagd leven, Lijken op Liefde en Was getekend. In het werk van Roemer spelen thema’s zoals racisme, migratie, seksuele oriëntatie en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving Roemer voor haar gehele oeuvre de P.C Hooftprijs.

"Roemer slaagt erin thema's uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat. Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd," aldus de Jury van de Prijs der Nederlandse Letteren

Eens in de drie jaar wordt de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse Literatuur. De winnaar wordt beloond met 40.000 euro. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door Nederlandse koning en de Belgische Koning. Oktober 2021 wordt de prijs door koning Filip uitgereikt aan de winnares in zijn paleis in Brussel.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden