Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Archeon Thea Beckmanprijs gewonnen door IJzerkop

woensdag 22 september 2021

De roman IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem is tot winnaar uitgeroepen voor de Archeon Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Tevens heeft IJzerkop ook de Archeon Jonge Beckmanprijs gewonnen. Beide prijzen zijn afgelopen zaterdag overhandigd aan Van Rijckeghem door wethouder Gert-Jan Schotanus, juryvoorzitter Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.

De prijs is vernoemd naar de kinderboekenschrijver Thea Beckman (1923-2004). Zij is het meest bekend voor Kruistocht in Spijkerbroek, een roman over de kinderkruistocht van 1212. Hiervoor ontving Beckman de Gouden Griffel in 1974.

De Thea Beckmanprijs is opgezet met als doelen om het historisch besef bij kinderen te stimuleren, aan te sluiten bij de kerndoelen van het onderwijs en het in de belangstelling brengen van het historisch jeugdboek als genre. Om te kunnen winnen moet een boek aantrekkelijk zijn voor de doelgroep, historisch betrouwbaar zijn en van een degelijke literaire kwaliteit zijn.

Beide prijzen werken met dezelfde shortlist, met als enige verschil de leeftijd van de juryleden. De Thea Beckmanprijs heeft een volwassen jury, terwijl de Jonge Beckmanprijs een jeugdjury van tussen de twaalf en zeventien jaar oud heeft.

Om het jaar verandert de leeftijdscategorie voor de Thea Beckmanprijs: in even jaren betreft het boeken voor kinderen jonger dan twaalf, in oneven jaren ouder dan twaalf. De shortlist van dit jaar bestond dus uit jeugdboeken uitgegeven sinds 2019, de laatste keer dat de prijs uitgereikt is voor deze leeftijdscategorie.

De shortlist is als volgt:
Syl van Duyn - Op zoek naar jou
Saskia Maaskant - Meerminnen verdrinken niet
Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar
Jean-Claude van Rijckeghem - IJzerkop
Rob Ruggenberg - Offerkind

De jury van de Thea Beckmanprijs voor dit jaar bestond uit Hubert Slings, Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. Hun oordeel over de winnaar luidde als volgt: “Jean-Claude van Rijckeghem leverde een met vaart en duidelijk veel plezier geschreven schelmenroman af over de avonturen van een jonge vrouw in het leger van Napoleon. Is dat historisch geloofwaardig? Dat kan de jury niet met zekerheid zeggen, wél dat Stans ons helemaal inpakte. ”

Lees hier het juryrapport.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden