Bazarow onderzoekt literatuurprijzen: The Booker Prize

Vorige maand publiceerden we een artikel over de Libris Literatuurprijs, en vestigden we de aandacht op de uitzonderlijk gelijke verdeling van dit jaar tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs op de longlist. De komende maand onderzoekt de Bazarow redactie hoe het zit met de man-vrouwverhouding bij andere grote literaire prijzen. Deze week komt de Booker Prize aan bod.

De Booker Prize heeft sinds 1994, het eerste jaar dat de Libris Literatuurprijs werd uitgereikt, maar liefst elf vrouwen bekroond, bijna vier keer zo veel als de Libris in dezelfde periode. Vorig jaar werd de prijs aan niet één, maar twee vrouwen toegekend. Margaret Atwood met The Testaments is met 79 jaar de oudste winnaar ooit, maar opvallender wellicht is dat zij na Hilary Mantel al de tweede vrouwelijke dubbele winnaar is. Er zijn nu evenveel mannelijke als vrouwelijke auteurs die de prijs tweemaal hebben ontvangen. Atwood won eerder in 2000 met The Blind Assassin.

De andere winnaar van 2019 is Bernardine Evaristo met Girl, Woman, Other, een verzameling verhalen in vrij vers. Het boek dat twaalf Britse, op één na allemaal gekleurde vrouwen beschrijft, kreeg een behoorlijk lauwwarme recensie in het NRC. De recensent suggereert dat de jury wellicht wegens het onderwerp minder kritisch is geweest over de kwaliteit van het werk. In de Britse media is de kritiek over het algemeen een stuk positiever, hoewel velen de keuze van de jury, of het gebrek daaraan, afkeuren.

Desondanks is er in de Britse media ook aandacht voor emancipatie in de literaire wereld. Op de site van de Booker Prize is te lezen dat ondanks alle vrouwelijke winnaars het toch lijkt alsof vrouwen niet genoeg literaire prijzen winnen. In een stukje ter aankondiging van de nieuwe Carol Shields Prize, een Canadese prijs voor vrouwelijke auteurs in Canada en de VS, trekt de verslaggever het nut van dit soort prijzen in twijfel. “De oplossing,” opperen zij, “is boeken te schrijven die goed genoeg zijn om de Booker te winnen”. Helemaal gelijk op is het de laatste tien jaar niet gegaan, het staat 6-5 voor de heren ondanks de dubbele inhaalslag van vorig jaar. Maar dat is nog geen significante kloof, ook als je verder het verleden in kijkt wordt hij niet veel wijder. Al met al lijkt het bij The Booker Prize de goede kant op te gaan. 

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden