Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Bernice Berkleef wint met 'Bloedsteen' de Gouden Strop 2021

zondag 6 juni 2021

Gistermiddag werden in de Utrechtse stadsbibliotheek ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ uitgereikt. De belangrijkste thrillerprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar, De Gouden Strop, gaat dit jaar naar Bloedsteen van Bernice Berkleef. Floris Kleijne ontving voor Klaverblad de Schaduwprijs, de vakjuryprijs voor het beste spannende Nederlandstalig debuut. De Vlaamse auteur Toni Coppers won met Val de tweede editie van de Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban. Tot slot ontving Hugo Luijten voor Handbagage de Zilveren Strop, de vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal.

De prijsuitreiking vormde het startschot voor de Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni). Met De Nederlandse thrillerprijzen 2021 bundelen de Bibliotheek Utrecht, lezersplatform Hebban.nl en de Stichting Gouden Strop de krachten voor een jaarlijks thrillerevenement.

Bernice Berkleef over het winnen van de Gouden Strop 2021: “Ik ben helemaal overdonderd. Ik dacht: we hebben allemaal gelijke kansen, maar als het je tweede boek is en je bent 35 jaar, dan is dit surrealistisch. Dit is een jeugddroom”, aldus de schrijfster bij de uitreiking.

Bloedsteen is volgens de juryleden een “knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt." De thriller gaat terug in de tijd, naar Java tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vader van Ella heeft illegaal goederen van Java naar Nederland gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. Daar ontdekt ze een familiegeheim. Volgens de jury maakt de geschiedenis echt onderdeel uit van het verhaal. "Waardoor het geen droog geschiedenisboek wordt. De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde."

De jury van de Hebban Thrillerprijs over Val: “Een sterk verhaal, een fijne schrijfstijl, interessante personages en tot het allerlaatste moment erg spannend. Deze thriller greep mij bij de lurven en liet me niet meer los!”

De Week van het Spannende Boek, tegenwoordig bekend als ‘De Spannende Boekenweken’, is een themaweek om de literaire genres van 'spannende boeken' (detectives, thrillers) te promoten.

--

Roeland Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden