Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Boeken luisteren en kijken, nr. 3: 15-1-2022

zaterdag 15 januari 2022

De leukste/interessantste programma’s over boeken van de laatste weken

NRC Tussen de regels

In Tussen de regels praten NRC boekenchef Michel Krielaars en andere  boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat.
Aflevering 14-1-2021: Is Amerika in 2093 totalitair? Hanya Yanagihara boekte een onverwacht, wereldwijd succes met haar roman Een Klein Levenover de levens van vier vrienden in New York. Nu is er na zeven jaar een nieuwe roman, Naar het ParadijsVerwacht vooral geen herhaling van zetten: dit is een totaal ander boek waarin Yanagihara drie alternatieve versies van de Verenigde Staten beschrijft. Bijvoorbeeld in 2093, waarin de ene pandemie na de andere de maatschappij beheerst. Volgens Auke Hulst is de roman een frontale aanval op de leugen genaamd geschiedenis. Hij gaat in gesprek met Michel Krielaars en Thomas de Veen.

BoekenFM

In samenwerking met uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene Amsterdammer een wekelijkse literaire podcast: Boeken FM. Ellen Deckwitz en Joost de Vries bespreken onder leiding van Charlotte Remarque een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek.
Aflevering 16. 17-12-2021: In deze aflevering bespreekt het Boeken FM-panel de nieuwe roman van Sander Kollaard, die met Uit het leven van een hond vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. In De kleuren van Anna gaat Kollaards verteller op zoek naar de kleuren die hij dankzij Anna heeft leren zien. Van een gevecht met een engel naar de woede waarmee we nu de wereld bezien, van schilder Willem de Kooning naar de Zweedse bosbouw, van Joe Biden naar Alex de Galliër – ondanks de diversiteit van alle onderwerpen keert hij altijd weer terug naar wat Anna tekende: kleur. Het panel kijkt naar hoe Kollaard zijn boek heeft ingedeeld, bespreekt het plot en de personages. 

Nicovoskampboekengek

De Leesclub van Alles recensent Nico Voskamp bespreek wekelijks op Tiktok een roman of kinderboek.
Aflevering 10-1-2022: In deze aflevering speelt Nico Voskamp 'Mens erger je niet' waarbij de rode poppetjes alle macht hebben. En passant bespreekt hij het boek Navalny van Jan Matti DollbaumMorvan LallouetBen Noble, de biografie over Poetins aardsrivaal, oppositieleider en activist Aleksej Navalny. "De schrijvers van het boek geven in de laatste hoofdstukken antwoord op veel gestelde vragen. Vragen die laten zien dat dit wrange verhaal toch nog wat lichtstraaltjes van hoop opwekt."

De Nieuwe Contrabas

Elke week nemen schrijver en dichter Crétien Breukers en journalist en schrijver Hans van Willigenburg het laatste literaire nieuws door en bespreken ze diverse boeken.
Aflevering 44. 27-12-2021: Dwars tegen Chrétiens sombere kijk op leesbevordering in houdt schrijver Ronald Giphart een vurig pleidooi voor precies dát! Leesbevordering. Zijn gedrevenheid en kennis van zaken maakt hem – vindt Hans – uiterst geschikt voor een ministerschap in Rutte 4. Verder besprekingen van ‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ van Auke Hulst en ‘Roerige tijden’ van Ingrid Winterbach, alsmede literaire conclusies over het bijna gedane jaar 2021.
 

Kinderen

Leesbeesten & Luistervinken

Kinderpodcast over kinderboeken waar kinderen in gesprek gaan met kinderboekenschrijvers. Deze podcast is voor kinderen, ouders én leraren en heeft als doel leesmotivatie en –plezier van kinderen te bevorderen.
Aflevering 9-12-2021. Bibi Dumon Tak: ”Alleen dieren met 2 of 4 tenen mogen in het boek.” In deze aflevering hoor je Emie, Mieke, Kurt én kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak. Bibi schrijft veel proza en gedichten over dieren, maar onlangs schreef ze een filosofisch boek over een boom: De eik was hier. Verder zit deze aflevering boordevol met leestips in de BoekenCast, hoor je Barbara Scholten haar nieuwste boek Oma Luchtbuks

--

Redactie Bazarow

Tips voor deze rubriek graag naar info@deleesclubvanalles.nl

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden