Boekenprijzen van de week: Kinderspecial

Er zijn deze week weer meerdere prijzen uitgereikt, met name voor kinderboeken.

Gouden Poëziemedaille 2020
Edward van de Vendel wint de Gouden Poëziemedaille 2020 met zijn bundel Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt. De Poëziemedaille wordt eens in de twee jaar uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel aan de beste poëziebundel voor kinderen. Twee jaar geleden riep de jury dichters op voor de volgende editie “meer lef en experiment” te tonen in de inzendingen. Met name voor de wat minder jonge kinderen, pakweg vanaf een jaar of acht, is dat goed gelukt. Het aantal inzendingen is flink gegroeid, maar niet zo veel als het aantal kinderen dat deelneemt aan de selectie, dat ging van 32.000 naar maar liefst 80.000.
Naast de Poëziemedaille worden er ook vier Poëziesterren uitgereikt aan de beste kindergedichten. Deze worden verkozen door een kinderjury, eentje voor elke graad van de lagere school en de kleuterklassen. De kleuters kozen het gedicht “Wie deed dat” van Erik van Os (Haren vol Banaan). De eerste graad koos “Appel” van Joke van Leeuwen (Hee daar mijn twee voeten). De tweede graad koos “De bende van a en e” van Kasper Peters (Vogelzwemvliegvis) en de derde graad koos “Wat je moet doen als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin” van Edward van de Vendel (Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt).

Jonge Jury
Match van Buddy Tegenbosch wint de Prijs van de Jonge Jury 2020. De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het beste jeugdboek te kiezen. Het is een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek om jongeren aan te moedigen meer te lezen en een mening te vormen. Leraren kiezen één of meerdere boeken uit een lijst leestips voor hun klas om te lezen. Daarbij krijgen de leerlingen ook bijbehorend speciaal ontwikkeld lesmateriaal. Naast de hoofdprijs is er ook een Jonge Jury Debuutprijs, die gaat dit jaar naar Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel.

De Leespluim
De Sardes-Leespluim wordt iedere maand uitgereikt aan een boek voor jonge kinderen (0-6 jaar). Deze maand is Éen vos van Kate Read de winnaar. Bij het verkozen boek wordt een lijst activiteiten samengesteld, om kinderen bij het voorlezen mee te laten doen. Bij Éen vos kun je de kinderen bijvoorbeeld sluw laten kijken en over de vloer laten sluipen. De jury van de Leespluim houdt in het bijzonder rekening met de inzetbaarheid van de boeken in het onderwijs.  

Beste Groninger boek
De tweedelige prijs voor het Beste Groninger boek is dit jaar uitgereikt aan Anjet Daanje en Martin Hillenga. De Groningse literaire stichting Noordwoord bekroont ieder jaar één beste roman een een beste non-fictie boek uit Groningen.
Anjet Daanje kreeg de prijs voor De Herinnerde Soldaat, een roman over een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die met geheugenverlies achter de frontlinies gevonden wordt. Zijn echtgenote van voor de oorlog herkent hij niet, maar toch neemt ze hem in huis. Klik hier voor de recensie op Bazarow.com.
Martin Hillenga kreeg de prijs voor zijn samenstelling van 101 artikelen over typisch Groningse zaken. De bundel heet Wadapatja, Gronings voor “Wat apart ja”, iets dat zelfs de Groningse lezer geregeld zal denken. Het boek is rijk geïllustreerd, een aanrader voor iedereen met een interesse in regionale cultuur.

De winnaars namen een oorkonde en een bos bloemen aan de deur in ontvangst. Daarnaast is een kort werkverblijf in de monumentale villa Oosterhouw in Leens ook deel van de prijs.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden