Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Boekhandel Het Colofon werft 258 mede-eigenaren 

vrijdag 8 mei 2020

Eigenaren Walter Jansen en Anneke de Feijter laten hun boekhandel Het Colofon te Arnhem steunen door een wat minder gebruikelijke vorm van crowdfunding. In net iets meer dan een maand hebben genoeg mensen een intentie gegeven om het doel van 250.000 euro te bereiken. Het bijzondere aan deze crowdfunding is dat er een coöperatie wordt gevormd van de deelnemers die samen de nieuwe eigenaren van de winkel gaan worden. Het gevraagde bedrag van 1.000 euro per deelnemer ligt dan ook aanzienlijk hoger dan je gewend bent van dergelijke initiatieven, maar je krijgt er ook zeker meer voor terug. Leden van de coöperatie kunnen meepraten met beslissingen over de toekomst van de winkel. Er wordt dividend uitgedeeld, of er wordt gezamenlijk besloten de winst in te zetten om de cultuur in Arnhem en omgeving te stimuleren. “Toch een heel ander gevoel dan als je 100 euro leent.” zegt Walter Jansen. Ik vroeg hem hoe ze op het idee zijn gekomen: “We hadden het idee al eerder onderzocht voor onze winkel in Velp. Ik vind het een heel sympathiek idee. Het past ook goed bij deze tijd om een winkel samen met je klanten te runnen.” 

De beide eigenaars hebben 100.000 euro zelf in de winkel zitten, die zullen ze voor de overname aan de coöperatie lenen. De 250.000 euro die nu is opgebracht, plus die lening en een flinke afwaardering van de inventaris, zijn net genoeg om de overname te financieren. “Daarmee zijn we er dus nog niet,” aldus Jansen, “wat we nu nog nodig hebben is werkkapitaal. Dat zullen we voorlopig vooral moeten inzetten om nieuwe voorraad te kopen. Ik verwacht dat in de nieuwe economie er veel minder op krediet geleverd zal kunnen worden, leveranciers zullen minder risico’s willen lopen. Maar er komen binnenkort heel veel mooie nieuwe boeken uit, en die zullen toch moeten worden ingekocht voor dat ze verkocht kunnen worden. Daar verwacht ik nog 100.000 euro voor nodig te hebben.” Vandaar dat de actie voorlopig doorgaat, mensen kunnen nog steeds lid worden van de coöperatie, of met een kleiner bedrag de winkel steunen via het steunfonds. 

258 mensen hebben inmiddels de 1.000 euro toegezegd, maar ze worden pas echt lid als het geld ook daadwerkelijk gestort is. Jansen: “Dat wordt nog even spannend. Ze hebben nu een intentie gegeven, vandaar dat er wel urgentie is om nu door te pakken. We gaan mensen vragen voor 1 juni te storten, en dan verwachten we rond 1 juli de overname rond te hebben.”

--
Door Remus Thijssen

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden