Boekhandel Riemer & Walinga bezorgt boeken met een bakfiets

Hoe overleven boekhandels tijdens de coronacrisis? Bazarow vraagt verschillende boekhandels in het land wat zij doen om hun hoofd boven water te houden. Deze week vertelt boekverkoper Elise Walinga hoe dat gaat bij De Boekverkoopers Riemer & Walinga in Ermelo.

Na de aankondigingen van de corona-maatregelen ging de vijfenzeventig jaar oude boekhandel Riemer & Walinga voor twee weken dicht. Nu zijn ze weer open, maar het is er rustiger dan normaal. “Het is fijn om weer te werken,” vertelt Elise Walinga. “Toen we dicht waren, voelde het tegenstrijdig om er voor mensen te willen zijn door er niet voor ze te zijn. Je wilt mensen hier in de winkel helpen en van dienst zijn, ze naar een mooi verhaal wijzen. Dat die dingen toen niet konden, voelde je in je lijf.”

Zowel medewerkers als klanten van Riemer & Walinga houden zich goed aan de maatregelen. Voor het personeel zijn er handschoenen, reinigingsgel en plexiglazen wanden bij de kassa. Ook zijn er op de vloer strepen gezet met tape, om de anderhalve meter-maatregel te hanteren. “Eerder stonden er ook pijlen. Die hebben we later weggehaald,” vertelt Elise. “De tape heeft afdrukken in de oude verf op onze krakende houten vloer achtergelaten. Dat zal dus lang een herinnering aan corona blijven.” Ze lacht erbij. “Maar als dat het ergste is, hebben we niets te klagen.” 

Een kaartje voor bemoediging

Elise vindt het contact met mensen in deze situatie belangrijk. “Als ik in de winkel sta, stel ik wat extra vragen aan mijn klanten. Hoe gaat het met u? Hoe heeft u het thuis? Het is fijn om dat te kunnen doen.” Ook stuurt ze kaartjes om andere bedrijven te bemoedigen. “We hebben in de winkel een ansichtkaart met een jongetje die een hele lieve glimlach op zijn gezicht heeft. Die sturen we op met de tekst: ‘Jullie kunnen wel een glimlach gebruiken.’”

Het werken tijdens de coronacrisis betekent dat Elise op veel kleine details moet letten. “De ene dag besluit je iets, maar de volgende dag besef je dat het handiger is om het anders te doen. Ik merk dat ik het vervelend vind richting mijn personeel, dat je steeds aan het schakelen bent. Ik vraag ook vaak om hun input. Zo blijven we constant in communicatie met elkaar.”

Boeken bezorgen aan de deur

Omdat niet iedereen de boekhandel kan bezoeken, bezorgt Riemer & Walinga nu boeken in Ermelo, Putten en Harderwijk. In Ermelo doen ze dat onder andere met een bakfiets. Ook de ouders van Elise helpen bij het bezorgen van pakketjes. “Ze bezorgen aan de adressen die iets verder weg zijn en hangen de tasjes aan de deurklink. Het is voor hen een soort uitje, waarmee ze iets nuttigs kunnen doen.” 

Sommige mensen laten een boek bij iemand anders bezorgen, als cadeautje, vertelt Elise. “Dan pakken we het leuk in en doen we er een handgeschreven kaartje bij. Op die manier kun je toch iets voor iemand betekenen.” De reacties daarop zijn heel positief. “We krijgen bijvoorbeeld foto’s toegestuurd van kinderen die hun nieuwe boek lezen. Zulke berichtjes stuur ik altijd door naar de werknemers.”

Steun voor de boekhandel

Elise krijgt wel eens te horen dat mensen hun boeken nu graag bij haar kopen, om Riemer & Walinga tijdens de crisis te steunen. “Het is natuurlijk super als mensen dat zeggen,” zegt Elise daarover. “Soms voelt het wel gek als mensen dat speciaal voor jou doen omdat ze het zielig voor je vinden, in deze tijd. Eigenlijk zou iedereen altijd lokaal moeten kopen. Niet omdat ík zielig ben, maar omdat het goed is om de lokale economie gaande te houden. Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet, want daarmee houd je je eigen woonplaats financieel gezond. Dat vind ik altijd leuk om mee te geven. Maar het blijft natuurlijk super om te horen dat mensen ons willen steunen. Dat zijn berichten waar je van opkikkert.”

--

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden