Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Booker Prize tweemaal uitgereikt

dinsdag 15 oktober 2019

Niet één, maar twee romans hebben dit jaar de prestigieuze Booker Prize gewonnen. De jury kon vanwege de hoge kwaliteit van de genomineerden niet kiezen tussen The Testaments en Girl, Woman, Other. Zowel Margaret Atwood als Bernardine Evaristo mag zichzelf daarom dit jaar winnaar noemen.

Atwood won de prijs in 2000 ook en is al zes keer genomineerd geweest. Haar The Testaments is een vervolg op The Handmaids Tale, een futuristische roman waarin vrouwen slechts broedmachines zijn in verstikkende politiestaat. Aangezien er 35 jaar tussen de twee boeken zat, werd niet verwacht dat het vervolg zo’n groot succes zou worden maar binnen een paar weken zijn er al honderdduizenden exemplaren over de toonbank gegaan. In de huidige tijd, waarin in veel landen bijvoorbeeld abortus en vrouwenkiesrecht geen gegeven zijn, spreekt Atwoods verhaal meer aan dan ooit.

Bernardine Evaristo heeft ook vrouwen in de hoofdrol in haar Girl, Woman, Other. Haar twaalf vrouwen, van de 19e eeuw tot nu, lijken heel verschillend maar gaandeweg kom je erachter dat ze, hoe verschillend ook, veel met elkaar te maken hebben. In de woorden van de jury is het “een boek dat de stemlozen een stem geeft en het onzichtbare zichtbaar maakt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de jury twee boeken kiest, ook al mag dit volgens de reglementen eigenlijk niet. Twee keer eerder werden er in één jaar twee winnaars gekozen. Het prijzengeld van ruim 50.000 euro moet dan wel gedeeld worden.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen