Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

‘Brandsalarm’; aanmoediging voor literaire initiatieven uitgereikt aan Stefanie Liebreks

woensdag 21 april 2021

Op 15 april reikte de jury voor het eerst het Brandsalarm uit aan Stefanie Liebreks. Het Brandsalarm, een initiatief van cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim, politiek verslaggever bij de Volkskrant Ariejan Korteweg en schrijver Thomas Verbogt, is niet zozeer een prijs, maar een aanmoediging voor literaire initiatieven.

Stefanie Liebreks, zelfstandig literair redacteur kan als Brandsalarmist zelf invullen hoe ze de samenwerking invult. Dit kan onder meer in de vorm van blog, vlog, podcast, kroniek, literair café, festival of artikelen. Het Brandsalarm wordt uitgereikt aan iemand die, net als Wim Brands - naamgever het Brandsalarm -, “een schakel is tussen letters en lezers”, aldus de website. Het Brandsalarm is geen geldprijs, maar biedt ruimte voor samenwerkingen met allerlei organisaties en bedrijven waar Wim Brands een connectie mee had. De lijst aan bedrijven bestaat uit Afdeling Online, VPRO, HUMAN, de Volkskrant, Uitgeverij Atlas / Contact, Uitgeverij Podium, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Jan van Eyck Academie, Athenaeum Boekhandels, Studio Boot, Festival Crossing Border en Theater MIMIK. 

Wim Brands had een prominente functie bij de VPRO, na korte tijd in de dagbladjournalistiek te werken. Hij presenteerde jarenlang de filosofie- en literatuurprogramma’s De avonden op de radio en Boeken op tv. Op de website van Brandsalarm is te lezen: “Wim werd een graag geziene gast op festivals en in literaire cafés. Veel aankomende schrijvers – vooral dichters – zette hij op een eigen spoor. Wim was allergisch voor onzin en aanstellerij. Authenticiteit, daar ging het hem. Zijn belangrijkste vraag: “Waar gáát het je om?” Hij eiste een antwoord dat hij begreep.

Hij voelde zich op de eerste plaats dichter en debuteerde in 1985 met Inslag. In 2014 verscheen zijn achtste en laatste bundel ’s Middags zwem ik in de Noordzee.

Wim Brands overleed op 4 april 2016.”

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden