Brusseprijs 2020 naar overlevingsverhaal uit de Holocaust

Pieter van Os wint de Brusseprijs 2020 met zijn boek Liever dier dan mens. De Brusseprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste journalistieke boek van Nederland, het prijzengeld bedraagt €10.000,-.
Liever dier dan mens vertelt het overlevingsverhaal van de 94-jarige Mala Rivka Kizal. Zij werd geboren in Warschau als joods meisje. Om de Holocaust te overleven deed ze zich voor als een katholiek Poolse en Volksduitser. Ze werd opgenomen en grootgebracht in een Duits nazi-gezin. In het boek worden ook aanknopingspunten gezocht in Polen, Duitsland, Israël en de geschiedenis van de vele Poolse Joden die tot na de oorlog nog vermoord of opgejaagd zijn.

De jury van de Brusseprijs bestond dit jaar uit schrijver Özcan Akyol en journalisten Saskia Belleman (Telegraaf) en Thomas Rueb (NRC). Zij zeiden het volgende over Liever dier dan mens: “De eerste pagina’s zuigen je meteen het verhaal in, en dat laat je niet meer los. Het is ijzersterk gedocumenteerd, heeft distantie tot het onderwerp, maar is nooit kil, integendeel, het roept een stroom aan gevoelens op. Een journalistiek boek van dit verhalend-literaire niveau zie je zelden. Je leest dit boek in een adem uit.”

Pieter van Os is gevestigd in Albanië. Hij werkte eerder als redacteur voor het NRC en de Groene Amsterdammer. Eerder schreef hij Johan Cruijff, de Amerikaanse jaren en We begrijpen elkaar uitstekend, over de relatie tussen pers en politiek.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden