Coronavirus beïnvloedt Boekenweek-activiteiten in Brabant

Het coronavirus verspreidt zich snel in Nederland en beïnvloedt daardoor helaas ook de Boekenweek. Vooral in Brabant, waar de burgemeesters dinsdag maatregelen hebben genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, merken boekhandelaren de impact van het virus. Sommige boekhandels hebben hun activiteiten voor de rest van de Boekenweek afgelast, of denken erover dat te doen.

Op Facebook heeft de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers laten weten dat de activiteiten van aankomend weekend, waaronder het interview met Arnon Grunberg, helaas niet doorgaan. De oproep van hun burgemeester om zeven dagen “sociale onthouding” te hebben, nemen ze serieus. Bazarow Magazine sprak met Marlous Mutsaers, directeur en eigenaar: “Bij zo’n oproep moet je verantwoordelijkheid nemen. Het zijn lastige dilemma’s, want je hoopt natuurlijk dat mensen blijven komen tijdens de Boekenweek.” Sinds de oproep van dinsdag lijkt het rustiger in de winkel. “Gisteren hebben we voor het eerst gemerkt dat er minder bezoekers kwamen. Je ziet het ook op straat. Het ziet er anders uit dan normaal.” 

Het is ontzettend jammer, maar de boekhandel vindt het belangrijk de adviezen te volgen. “Je zou jezelf toch voor je kop slaan als je een evenement door laat gaan en er later blijkt dat er mensen ziek zijn geworden. Als we ons er nu aan houden, is het hopelijk eerder achter de rug,” aldus Mutsaers. 

Boekhandel Van Piere in Eindhoven heeft tot nu toe nog geen activiteiten geannuleerd, maar gaat wel met betrokkenen in overleg over de laatste Boekenweek-activiteit die vrijdag plaatsvindt. Dan is er in Van Piere een interview met Bart, Sebastiaan en Splinter Chabot naar aanleiding van hun recent verschenen boeken. 

“We hebben tot nu toe nog niets aangepast. Wel merken we dat mensen zich afmelden voor activiteiten, wat ongetwijfeld met het coronavirus te maken heeft,” laat Luc Spruit van Boekhandel Van Piere weten. De persconferentie van dinsdag, waarin burgemeesters van Brabant de oproep deden om zoveel mogelijk binnen te blijven, heeft impact gehad. Sinds dinsdag is het beduidend rustiger in de winkel. “Het is erg jammer en een lastige periode voor ons, maar het is nog veel vervelender voor de mensen die het virus hebben.”

In Groningen zijn nog geen besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Daar ervaren de boekhandels dan ook niets van de negatieve effecten die het virus in Brabant met zich meebrengt. Boekhandel Van der Velde uit de stad Groningen bevestigt: “Tot nu toe hebben we een hele goede Boekenweek.”

__

Door Jorien Tromp
Foto: Jorge Franganillo

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden