Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

CPNB-directeur licht keuze buitenlandse auteurs voor het Kinderboekenweekgeschenk toe

woensdag 22 december 2021

In een interview met dagblad Trouw verklaart de directeur van het CPNB, Eveline Aendekerk, waarom het CPNB voor Andy Griffiths en Terry Denton als auteurs voor het Kinderboekenweekgeschenk van 2022 heeft gekozen. Traditioneel krijgt een Nederlandse auteur namelijk deze eer, terwijl het duo achter De waanzinnige boomhut Australisch van afkomst is.

Volgens Aendekerk was het CPNB zich vooraf bewust van mogelijke negatieve reacties. Toch namen ze deze keuze omdat de organisatie zijn eigen functie ziet als een marketing bureau voor uitgevers en boekhandelaren: “Ons primaire doel met het geschenk is: mensen inspireren om massaal naar de boekwinkel te rennen en een kinderboek te kopen.”

Verder vertelt Aendekerk aan Trouw dat de oplage van het Kinderboekenweekgeschenk van 423.000 exemplaren in 2011 gedaald is naar 323.000 in 2021, dus 25% minder. Door de auteurs van de populaire De waanzinnige boomhut-reeks in te schakelen voor het Boekenweekgeschenk van 2022 hoopt het CPNB het langzame verval te doen stoppen. “De twee Australische makers brengen echt álle kinderen op de been, ook degenen die maar heel weinig lezen,” verklaart Aendekerk. Dat de Nederlandse kinderboekenschrijvers hiervoor moeten wijken, dat is een nodig offer.

Ten slotte verzekert Aendekerk dat het uitkiezen van buitenlandse auteurs geen gewoonte gaat worden, maar beperkt blijft tot af en toe als uitzondering. Dat de vertaler voor het geschenk een Nederlander is, is voor Aendekerk weer een mooie bijvangst. Hierdoor kan het CPNB dit jaar nadruk op de vertaler plaatsen.

De beslissing ontving aanvankelijk veel kritiek van Nederlandse kinderboekenschrijvers. Klik hier om daar meer over te lezen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden