Creatief met Corona 3. Lourdes

"Lourdes, daar worden zondaars schoongewassen, jongen, je ademt heiligheid, daar is zo'n kracht, die hemelse macht is niet te beschrijven als je er zelf niet geweest bent."

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.”

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

Lourdes
Door Reinold Vugs

Oma uit de stad is klein van stuk maar heeft haar mondje mee en laat zich door niemand iets gezeggen, op opa na dan maar dat komt omdat ze dat heeft beloofd bij hun trouwen. Je krijgt haar lastig van haar praatstoel als ze er eenmaal op zit en ze het ene na het andere verhaal vertelt totdat iemand tegen haar zegt dat het genoeg is voor deze keer. Vandaag is de woonkamer tot de laatste stoel bezet en loopt ze stram naar de keuken en terug om het bezoek van lekkers te voorzien met een praatje erbij.

Hij blijft zich verbazen over de Mariabeeldjes die in alle soorten en maten op de schoorsteenmantel staan. En welke deur je ook opent, erboven prijkt steevast een kruis, sommige met een verdord Palmpasentakje waarvan bij elk zuchtje een blaadje afvalt alsof het het hele jaar door herfst is. In een van de beeldjes zit water, hij vraagt zich al heel lang af waarom. Oma en Maria, dat is twee handen op één buik. Ze praat met Maria en bidt de geloofsgeheimen met haar rozenkrans. Als ze te weinig tijd heeft, schakelt ze over op het rozenhoedje en doet ze alleen de tientjes. De kraaltjes glijden tikkend tussen haar knisperende vingers en ze fluistert er eeuwenoude woorden bij. Hij kent opa's liefde voor Maria omdat die altijd zegt: “Veel Weesgegroetjes bidden” als iemand in moeilijkheden zit.

Oma is klaar met inschenken en gaat zuchtend zitten. Hij vindt het een mooi moment om over Maria te beginnen, de biecht komt vanzelf. “Oma, wat is dat voor Maria met dat water?” Hij heeft al spijt van zijn vraag als meeluisterende ooms en tantes beginnen te lachen.

Oma gaat onverstoorbaar van start. “Dat komt omdat ze van Lourdes is, waar we vroeger heen gingen met jouw andere opa en oma.”
“Waar is dat?”
“In Frankrijk, bij de bergen in het zuiden tegen Spanje aan,” roept opa uit de verte. Als het over Maria gaat moet alles wijken, zelfs het lezen van de krant.
“Met ons viertjes in de auto, dwars door Frankrijk, langs Parijs en verder nog, er kwam geen eind aan. Elke keer als jouw oma een toren zag, moesten we erheen. Tegen de tijd dat we in Lourdes aankwamen, kon ik geen kerk meer zien, ik mag barsten als ik lieg. Het is dat we voor Maria gingen, anders had ik het nooit zolang volgehouden. Lief mens hoor, daar niet van, maar je kunt ook overdrijven in je geloof.”
Dat snapt hij niet.

“Lourdes, daar worden zondaars schoongewassen, jongen, je ademt heiligheid, daar is zo'n kracht, die hemelse macht is niet te beschrijven als je er zelf niet geweest bent. Rome is mooi, maar in Lourdes kom je nog een heel stuk dichterbij de hemel. Vooral in de avond voel je dat Maria bij je is, met om je heen processies, gezangen en optochten met kaarsen die zo veel licht geven dat het maar geen nacht wil worden.” Ze straalt ervan.
“Ik mag de ongelukkigen niet vergeten. Wij hadden een goed lijf en een gezond hoofd, toen nog wel, maar heel veel mensen zaten in rolstoelen of mankeerden iets aan hun hoofd. Of allebei, dat zag je ook wel. Busladingen vol zieken, invaliden en krankzinnigen of imbecielen, zoals we die toen noemden. Ik ging me zowat schuldig voelen omdat ik helemaal niks mankeerde.”
“Ik was ziek!,” roept opa, “weet je nog?”
“Mannen zijn aanstellers,” fluistert ze, “hij had een verkoudheidje te pakken, meer niet.”
“Wat heeft Maria met Lourdes te maken?”
“Ze is verschenen aan Bernadette. Dat was een simpele ziel en extra ontvankelijk voor het hogere; het staat geschreven dat de eenvoudigen en zuiveren van hart God zien en dat is hetzelfde voor Maria. Bernadette heeft na de eerste verschijning nog heel wat visioenen gehad waarin Maria opdook, er kwam een onderzoek naar omdat ze haar niet wilden geloven.”
Hem zou ook niemand geloven, wist hij, behalve ome Kees.


“Toen bleek dat het echt waar was, is Lourdes met de grot waar het gebeurde een bedevaartsoord geworden waar mensen van over de hele wereld heengingen.”
Hij vraagt waarom er water in het beeldje zit.
“Dat hebben we daar vandaan, jongen, hetzelfde water stroomt bij de grot en is geheiligd tot en met. De mensen gaan met hun hand langs de rotsen en doen in stilte een wens.”
“Wat heeft u gewenst?”
“Als ik het zeg, komt het niet meer uit. Kun je nagaan hoe lang ik die wens al bij me draag. Afijn, die mensen willen beter worden, niet ziek zijn, of bidden voor iemand die ze kennen. In de stenen zitten pijpjes waaruit water komt dat je op kunt vangen in flessen of in zo'n beeldje als dat daar.”
“Kun je het drinken?”
“Je moet gewoon gelóven, dan is dat water helegaar niet nodig,” zegt oma.
“En veel Weesgegroetjes bidden!,” roept opa.

--

Reinold Vugs (1963) is journalist, schrijver en griepoloog. Hij publiceerde eerder o.a. In veel huizen wordt gerouwd. 'De Spaanse griep in Nederland' en 'Griep! De angst voor de pandemie en de feiten'.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden