Creatief met Corona 4. De hutkoffer

"Het is een koffer vol herinneringen geworden. Het hele familiearchief ligt er veilig in opgeborgen. Maar lang geleden had hij een andere taak."

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de bijdragen inspireren, prikkelen of wellicht troost bieden en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.” 

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

De hutkoffer
door Jannie Trouwborst

Op zolder staat een hutkoffer. Hij is van hout met donkergroen beslag  en enkele latten ter versteviging. Hij kan afgesloten worden met een hangslot. Op het deksel zitten nog restanten van plakkers van Van Gend & Loos die aangeven dat  "deze kant boven" moet.  De adressering is vervaagd, onderaan staat: Zoutelande.

Het is een koffer vol herinneringen geworden. Het hele familiearchief ligt er veilig in opgeborgen. Maar lang geleden had hij een andere taak.

Tussen 1955 en 1968 werd hij elk jaar, samen met zijn robuuste, houten broer, eind juni opgestuurd naar ons gehuurde vakantiehuisje in Zoutelande. Al weken van te voren haalde mijn vader de inpakboekjes te voorschijn en werd alle gezinskleding  voor de hele maand juli verzameld en ingepakt. Daarna werd Van Gend & Loos gebeld en die zorgde ervoor dat de kisten bij aankomst op ons stonden te wachten.

Op 1 juli volgden wij ongeveer dezelfde route: naar het station in Amersfoort, met de trein naar Middelburg en met de bus naar Zoutelande. De taken werden verdeeld: mijn moeder zorgde voor de jongste, mijn vader voor de proviand, de vervoersbewijzen en het fototoestel en mijn broer en ik voor de handbagage: scheppen, emmertjes, strandballen en vliegers. De reis was voor ons kinderen ver en vermoeiend, maar toch vlogen we elk jaar bij aankomst de dijk op om te kijken of de zee er nog was.

Na een heerlijke maand waarin we eerst verbrandden, daarna lekker bruin werden, meeliepen met de Avonddriedaagse, film keken in het dorpshuis, ons strandkotje verdedigden tegen de zee bij springvloed en voor 10 cent de veerboot van Vlissingen naar Breskens namen, volgde het ritueel in omgekeerde volgorde: hutkoffers inpakken, handbagage verzamelen, terug naar Amersfoort.

In de bus naar Middelburg moest mijn moeder altijd een beetje huilen.

--

Jannie Trouwborst leest graag Nederlandse literatuur, is recensent fictie en non-fictie voor De Leesclub van Alles  en heeft een blog over boeken en spelen met taal: Mijn Boekenkast.blogspot.

.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden