Bazarow stopt per 25 mei als boekverkoper, maar gaat door als boekenplatform. Lees hier het nieuwsbericht !

Crowdfundingsactie Biesheuvelprijs eerste 1000 euro binnen, nog te minstens 3000 te gaan

woensdag 19 januari 2022

De crowdfundingsactie die is opgezet om de J.M.A. Biesheuvelprijs te steunen heeft al 1.000 euro opgehaald. De J.M.A. Biesheuvelprijs is de eerste en enige prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. Het is bovendien de enige literaire prijs die geheel wordt gecrowdfund: het totale bedrag dat via het digitale platform Voordekunst wordt gedoneerd, gaat naar de winnende schrijver. Dit jaar streeft de actie op 4000 euro, waarvan nu dus een kwart van al is opgehaald. Wilt u de actie ook steunen, klik dan op deze link

De prijs is vernoemd naar J.M.A. Biesheuvel, een van de grootmeesters van het korte verhaal. J.M.A. Biesheuvel (Schiedam, 1939 – Leiden, 2020) debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi en schreef talloze korte verhalen en novellen. Zijn laatste boek was Vroeger schreef ik: gevonden verhalen, die postuum uitgegeven werd.

Rob van Essen was de eerste prijswinnaar in 2015 van de Biesheuvelprijs, voor zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen. Daarop volgden Marente de Moor (Gezellige verhalen), Maarten 't Hart (De moeder van Ikabod), Annelies Verbeke (Halleluja), Maria Vlaar (Diepe aarde) en Mensje van Keulen (Ik moet u echt iets zeggen). De prijs wordt 20 februari uitgereikt, als een feestelijke opening van de Week van het Korte Verhaal.

Biesheuvel was afgelopen week nog meer in het literaire nieuws. Een passage uit zijn verhaal ‘Brommer op zee’ komt op de gevel van het Blauwhuis in Schiedam te staan. Het rijksmonument uit 1765 bood van 1897 tot 1968 onderdak aan het Stedelijk Gymnasium waarvan Biesheuvel leerling was. De gekozen passage luidt: 

“‘Hoe is het mogelijk dat u op het water rijden kan?’ vroeg Isaäc verbaasd.

‘Dat is een kwestie van oefenen’, zei de man.

‘Ik ben begonnen met een speld plat op het water te leggen. Als je dat heel voorzichtig doet, blijft hij drijven. Op de lange duur nam ik steeds zwaardere voorwerpen. Het was mij natuurlijk om mijn brommer te doen en tenslotte reed ik mijn eerste schamele rondjes op de stadvijver’.”

--

Miriam van Klinken

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden