Voor 23:00 besteld, overmorgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De 100 notable books 2021 van de New York Times

donderdag 25 november 2021

De ‘100 notable books of 2021’ van de New York Times is bekend gemaakt. Dit is een lijst van 100 boeken gepubliceerd in 2021 die, volgens de editors van de New York Times Book Review, het best zijn. De lijst is onderverdeeld in vijf categorieën: fictie, memoires, non-fictie, poëzie en verhalen. Met de ‘100 notable books of 2021’ begint de New York Times het zogenaamde seizoen voor boekenlijstjes, waarin grote publicaties aangeven welke boeken van afgelopen jaar volgens hen het best zijn.

Uit de vijf categorieën vallen de meeste boeken in de categorie fictie: het aantal komt in de buurt van de vijftig. Op de lijst staan onder andere No one is talking about this van Patricia Lockwood en Crossroads van Jonathan Franzen. De Pulitzer Prize winnaar Bewilderment van Richard Powers en de Booker Prize winnaar The Promise  van Damon Galgut zijn eveneens geselecteerd, recent naar het Nederlands vertaald als Verwilderd en De belofte.

De selecties voor andere categorieën zijn minder omvangrijk. De categorie verhalen kent niet meer dan drie boeken, terwijl poëzie het met een schamele twee moet doen.

Klik hier om de gehele selectie van de New York Times te bekijken.

Op social media zijn de meeste reacties op de selectie positief. Schrijvers vieren het feit dat hun boek dit jaar tussen de 100 staat. Ook andere fans van een individueel boek zijn feestelijk over de inclusie ervan. Pamela Paul, een editor voor de New York Times Book Review, heeft een thread gemaakt waarin ze het selectieproces voor de lijst detailleert. Deze kan je hier lezen.

Tezamen met de bekendmaking van de ‘100 notable books of 2021’ begon kondigde de New York Times ook het begin aan van de stemperiode voor het beste boek van de afgelopen 125 jaar. In oktober konden lezers van de krant hun eigen nominaties insturen, waarvan de 25 meest genomineerde boeken verkiesbaar zijn. De stemperiode eindigt op 5 december. Op deze pagina kun je een stem uitbrengen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden