Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De 38ste Nacht van de Poëzie

maandag 4 oktober 2021

Afgelopen zaterdag vond de 38ste editie van de Nacht van de Poëzie plaats. Vorig jaar was er dankzij het coronavirus geen Nacht. Aanvankelijk was het ook onzeker of de Nacht dit jaar door zou gaan, maar vanaf 1 oktober was het zeker dat de Nacht van de Poëzie in haar volledigheid kon worden gehouden.

Het motto voor dit jaar kwam van Vrouwkje Tuinman: “‘s Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat”. Deze regel is bedoeld zowel als terugblik aan het onbezorgde verleden voordat het coronavirus de wereld trof en een hoopvolle wens voor een toekomst zonder maatregelen en lockdowns.

Het zinnetje “Kom uit je grot” van Lieke Marsman, Dichter des Vaderlands, had netzogoed het motto van De Nacht kunnen zijn, aldus de reportage in de Trouw. Marsman ontving het luidste applaus van de avond, aangezien deze regel als representatie gold voor wat De Nacht voor velen betekende.

Dit jaar waren waren er optredens van onder andere Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, Maartje Smits en Maria Barnas. In totaal waren twintig dichters ter gast. Ook vonden muzikale optredens van onder meer Claudia de Breij, Maarten Engeltjes met zijn barokorkest PRJCT Amsterdam en Aïcha Tachinouite plaats.

Vanaf 1980 vindt de Nacht van de Poëzie jaarlijks plaats en trekt door de jaren heen bomvolle zalen. Bekende schrijvers als Annie M.G. Schmidt en Hugo Claus, maar ook beginnend dichters hebben tijdens de nacht een optreden verzorgd. De Nacht van de Poëzie is onderdeel van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht, een jaarlijks festival met de doelstelling om aan te tonen dat literatuur nog steeds leven en van waarde is.

Op het VPRO poëzie YouTube kanaal kan je optredens van de vorige Nacht terugkijken. Waarschijnlijk worden de optredens van dit jaar hier in de nabije toekomst ook op geplaatst.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden