Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De 8 beste Bob Dylan-boeken

dinsdag 25 mei 2021

Bob Dylan werd deze week (24 mei) 80 jaar! Dylan wordt door velen beschouwd als de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar, en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent. Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman is een Amerikaanse singer-songwriter en kunstenaar. In 2016 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Speciaal om zijn verjaardag te vieren hebben wij een top 8 Bob Dylan-boeken samengesteld!

1. Bob Dylan compleet; het verhaal van de 492 songs - Philippe Margotin & Jean-Michel Guesdon

Bob Dylan compleet is een reis van het absolute begin naar het meest recente einde, onderweg stoppend bij albums en outtakes, films en concerten - alles gebaseerd op interviews met de songwriter zelf en de muzikanten, producers en bekenden om hem heen. Daarbij is het boek rijk geïllustreerd met zowel iconische als onbekende foto's van de beste fotografen uit de rockscene. Dit is een bijbel die het waard is om keer op keer uit de boekenkast getrokken te worden bij het beluisteren van de klassieke liedjes.

2. Chronicles Volume 1 - Bob Dylan (Engelstalig)

WINNAAR VAN DE NOBELPRIJS VOOR LITERATUUR: De gevierde eerste memoires van misschien wel de meest invloedrijke singer-songwriter van het land; Bob Dylan. 'Ik kwam van ver en was van ver naar beneden begonnen. Maar nu stond het lot op het punt zich te manifesteren. Ik had het gevoel dat het recht naar mij keek en niemand anders. ' Dat schrijft Bob Dylan in Chronicles: Volume One, zijn opmerkelijke boek over kritieke momenten in zijn leven en carrière. 

3. The Lyrics - Bob Dylan (Engelstalig)

Deze uitgebreide collectie bevat de songteksten van zijnhele werk, inclusief de veranderingen die hij tijdens zijn legendarische carrière heeft verwerkt tussen studio-opnames en live optredens.

4. Bob Dylan in Nederland voorjaar '65 - Tom Willems

Vijftig jaar geleden, in mei 1965 veroverde Bob Dylan als een donderslag bij heldere hemel naamsbekendheid bij de Nederlandse muziekliefhebber. Wat ging er vooraf aan die donderslag in mei 1965? Wat bracht CBS Nederland ertoe om in mei 1965 de single “Subterranean Homesick Blues” uit te brengen? Hoe is het mogelijk dat Bob Dylan in mei 1965 voor de camera’s van VARA zou verschijnen? Waarom werd deze uitgelezen kans om de Nederlandse televisiekijker kennis te laten maken met Bob Dylan op het laatste moment afgeblazen? En als dat optreden wel door was gegaan, hoe had dat optreden dan geklonken?

Tom Willems geeft een halve eeuw later in dit boek antwoord op deze en andere vragen over de aanloop naar die zo cruciale maand voor de Nederlandse Dylan-liefhebber: mei 1965.

5. Bob Dylan in de studio -  Patrick Roefflaer

In Bob Dylan in de studio vindt de lezer het volledige achtergrondverhaal van elk van zijn bijna veertig studioplaten aan de hand van vele details en citaten van betrokken muzikanten en producers. Waar en wanneer vonden de opnamen plaats? Wie werkte eraan mee? Wat is er in de studio gebeurd? Wat waren de reacties bij het verschijnen? Kortom: waarom zijn die platen zoals ze zijn en hoe zijn ze zo geworden?

6. Bob Dylan Revisited - Scobie Stephen (vertaald door: Erik Bindervoet en  R.J. Henkes)

Hoe vaak en in hoeveel gedaantes is Bob Dylan al aan het publiek verschenen? Hij was folkmuzikant, protestzanger, een door God geïnspireerde popartiest. Hij speelde akoestisch en maakte tot ontsteltenis van zijn fans ineens elektrisch versterkte muziek. De bundel Bob Dylan Revisited voegt nog een nieuwe kant toe van Bob Dylan toe: dertien stripkunstenaars interpreteerden dertien van zijn nummers. Onder hen uit Italië Lorenzo Mattotti (A Hard Rain’s A-Gonna Fall), uit de Verenigde Staten Dave McKean (Desolation Row), uit Frankrijk François Avril (Girl Of The North Country) en uit Servië Gradimir Smudja (Hurricane). Alle dertien stuk voor stuk prachtige korte (strip)verhalen. De bundel bevat de originele teksten en de vertaling in het Nederlands.

7. Bob Dylan; American Troubadour - Donald Brown (Engelstalig)

Donald Brown onderzoekt Bob Dylan zijn invloedrijke albums, tours en persona's. In een boeiend avontuur geeft Brown verhelderend maar kritisch commentaar op Dylans hele carrière. 

8. Bob Dylan; NYC 1961-1964 - Ted Russell & Chris Murray (Engelstalig)

Een archief van nooit eerder gepubliceerde foto's van de jonge Dylan, toen hij voor het eerst naar New York City verhuisde in de jaren 1960. Er was geen duidelijke reden voor Ted Russell om Bob Dylan in 1961 te fotograferen. Dylans eerste album was nog niet uitgebracht en dit is een van de redenen waarom de foto's van Ted Russell zo buitengewoon zijn. Ze bieden een oprechte openhartige blik op de jonge zangeres en gitarist.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden