Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De bibliotheken gaan weer open

dinsdag 12 mei 2020

Vanaf maandag 11 mei mogen bibliotheken in Nederland weer open. Daarbij moeten wel strenge maatregelen genomen worden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Er mogen niet te veel mensen tegelijk naar binnen en er wordt aangeraden je bezoek van tevoren te plannen zodat je niet te lang in de bibliotheek verblijft. Het is nog niet mogelijk te werken of te studeren in de bibliotheek.

Niet alle bibliotheken zijn voorbereid op deze maatregelen, hoewel een redelijk aantal maandag de deuren al opent, stellen velen de heropening uit tot het eind van de week of later. Grote bibliotheken met verschillende vestigingen, zoals de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Bibliotheek Utrecht, openen niet alles tegelijk maar beginnen met een klein aantal vestigingen verspreid door hun gebied. De Bibliotheek Neude in Utrecht die na een lange verbouwing de opening op 13 maart af moest lassen is ook, weliswaar minder feestelijk dan bedoeld, eindelijk geopend. 

Sommige bibliotheken, zoals de Bibliotheek West-Brabant, laten teruggebrachte boeken 72 uur in een afgesloten ruimte staan voor ze weer op de planken te zetten. Wetenschappelijk bewijs voor het nut van deze maatregel is nogal dun, maar zoals directeur Frederique Assink van Bibliotheek West-Brabant zegt “better safe than sorry.”

Met versoepelingen van de maatregelen zullen bibliotheken stapje voor stapje ook weer de ontmoetingsplaatsen en studieplekken beschikbaar kunnen stellen. De protocollen voor deze functies liggen bij de Vereniging Openbare Bibliotheken ter beoordeling en zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

 

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden