Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

De boekenweek voor Jongeren 18 - 27 september

maandag 14 september 2020

Dit jaar is het de derde editie van de boekenweek voor jongeren. De week is oorspronkelijk bedacht om jongeren van 15-18 jaar meer aan het lezen te krijgen en meer aandacht te besteden aan boeken die bij hun belevingswereld aansluiten. Deze aandacht is belangrijk omdat jongeren steeds minder leesplezier hebben en de belezenheid sterk afneemt in deze leeftijdscatergorie. De belezenheid gaat zo hard achteruit dat een op de vijf jongeren kans heeft om laaggeletterd te worden, aldus de Onderwijsraad met hun advies Lees! Een oproep tot een leesoffensief


Tijdens deze week vinden meerdere activiteiten plaats. Zo is een er een verhalenbundel als boekenweekgeschenk, de uitreiking van de prijs voor het beste boek voor jongeren en gaat er een team van 23 schrijvers scholen rond om zo jongeren uit te bovenbouw te inspireren en aan het lezen te krijgen. 

3pak is de geschenk bundel van dit jaar. Deze bundel bestaat uit drie verhalen en is verkrijgbaar bij de boekhandels tijdens de boekenweek als geschenk bij een aankoop van minimaal 12,50. Docenten Nederlands kunnen deze bundel aanvragen om toe te voegen aan hun lesprogramma. Er is speciaal lesmateriaal beschikbaar voor docenten dat te downloaden is op de website van de boekenweek. De auteurs in de bundel zijn Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen (van de Jeugd van Tegenwoordig) & Floor van het Nederend en Johan Fretz.

De onderscheiding voor het beste boek voor jongeren heeft twee categorieën. Een boek van Nederlandse oorsprong en een vertaald boek. De winnaars van de titel Het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden bij de start van deze week bekend gemaakt door een jury van jongeren. 


De genomineerden zijn

In de categorie Oorspronkelijk Nederlands:
De executie, Daniëlle Bakhuis(Best of YA / Van Goor)
De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult)
De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult)
Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep)
Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

In de categorie Vertaald:
Darius de Grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer)
De bijzondere woorden van Gioia, Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrike Herber (Luitingh-Sijthoff)
Pans Labyrint – het labyrint van de faun, Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens (Querido)
Toffee, Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman)
Vijf stappen van jou, Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

Het laatste grote landelijke evenement van de week is het team van 23 schrijvers dat 100 scholen bezoekt om met jongeren te spreken over lezen, schrijven en de ervaringen die daarbij ontstaan. Het team bestaat onder andere uit Daniëlle Bakhuis, Khalid Boudou, Daan Heerma van Voss, Marco Kunst, Jennefer Mellink, Abdelkader Benali en nog vele anderen. Door het bezoeken van scholen is de hoop veel jongeren direct te bereiken en hen  vervolgens te inspireren om meer te gaan lezen.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden